Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul de Pârjota, Râșcani Victor Garbuz: „Un ales local poate schimba mentalitatea oamenilor din comunitatea sa”

vezi mai mult

CALM și Programul Comunitatea Mea vor colabora în vederea îmbunătățirii sistemului de administrare publică locală, a cadrului legislativ și a capacităților autorităților locale!
29.05.2020     
 
Alexandru Sîrbu, primarul de Cubolta, Sângerei: „ Descentralizarea financiară - în această direcție trebuie dezvoltate politicile statului"
28.05.2020     
 
Leonid Boaghi, primar de Sireț, Strășeni: „Ne dorim să nu fie atât de mare discrepanța dintre rural și urban și cred că putem face acest lucru"
28.05.2020     
 
Lidia Jubea, primar al satului Tănătari, raionul Căușeni: „Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când"
27.05.2020     
 
Primarul de Tocuz, Căușeni Alexandru Țurcan: „Din satul nostru oamenii nu pleacă"
26.05.2020     
 

Primarul de Pârjota, Râșcani Victor Garbuz: „Un ales local poate schimba mentalitatea oamenilor din comunitatea sa”

      
07.05.2020    

Victor Garbuz este primar la al patrulea mandat în satul Pârjota, Râșcani. Consideră că un ales local trebuie să fie onest, curajos și un model pentru oamenii din comunitatea sa. 

Cum trebuie să fie un primar?

Victor Garbuz: În primul rând, trebuie să fie onest, să aibă autoritate în fața oamenilor din localitate, să aibă curaj pentru a lua unele decizii importante, dar și să fie un exemplu pentru cetățenii din comunitate.

Este posibil ca datorită calităților primarului și oamenii din acea comunitate să devină mai buni? 

Victor Garbuz: Cred că este posibil acest lucru, dar este nevoie de foarte mult timp și muncă pentru a obține asemenea rezultate.  Cred că prin exemplul propriu poți demonstra că ceea ce propui sau faci este util și important pentru cetățeni.

Cât de des au loc adunările obștii și ce se discută în cadrul acestora?

Victor Garbuz: Se adună tot satul o dată sau de două ori pe an. Se poate întâmpla și mai des, cu mai puțini participanți, în dependență de problema abordată. Ultimul subiect a fost privind colectarea gunoiului din localitate. S-a discutat despre prețul de acumulare, transportul și persoanele care vor activa în carul acestui serviciu. Până la 1 ianuarie oamenii plăteau câte 7 lei pe lună pentru acest serviciu, acum deja achită 10 lei. În prezent lucrăm la un proiect privind obținerea autorizației de depozitare a gunoiului într-o anumită zonă.

Uneori avem impresia că toată Republica Moldova este plină de gunoiști neautorizate… Victor Garbuz: Este și vina oamenilor pentru că mulți ani au aruncat deșeurile unde au crezut ei de cuviință sau le dădeau foc. În ultimul timp, datorită legislației adoptate și interzicerea arderii gunoiului, oamenii au înțeles că deșeurile trebuie acumulate și depozitate în spații autorizate.

O altă problemă în localitatea Dvs. era aprovizionarea cu apă… Victor Garbuz: În mare parte am soluționat această problemă. În proporție de 99% am reușit să asigurăm cetățenii cu apă potabilă de calitate. Sunt funcționale trei fântâni arteziene. La momentul actual practic nimeni nu mai ia apă din fântânile de mină, cred că deja vremea acestora a trecut.

Ce v-ați dori să spună nepoții despre Dvs.?

Victor Garbuz: Că satul Pârjota este unul cu mulți gospodari, aprovizionat cu apă, curat, cu lumini pe străzi și am dori ca în timpul apropiat să fie implementat și proiectul de canalizare.

Vă Mulțumim! Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM