Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Iurie Țap: „Dacă nu era CALM-ul, acesta trebuia inventat”

vezi mai mult

Bălceana, Hâncești – drama primei comunități din Republica Moldova afectate de pandemie
09.04.2020     
 
Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov riscă să plătească amendă de 25 000 lei. „Au ales să ne sancționeze selectiv ceea ce înseamnă că eu sunt ținta"
08.04.2020     
 
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „Pentru o bună parte din copii alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ"
07.04.2020     
 
Oleg Ciobanu, primar de Carahasani „Am cerut instituirea regimului de carantină deoarece nu se știe cum vor evolua lucrurile"
07.04.2020     
 
Primarul orașului Sângera Valeriu Popa: „Sperăm să se înțeleagă că cetățenii pot să ne ajute doar dacă stau acasă"
07.04.2020     
 

Iurie Țap: „Dacă nu era CALM-ul, acesta trebuia inventat”

      
26.03.2020    

 

Iurie Țap a fost primar al orașului Florești dar și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este un promotor al descentralizării și consolidării capacităților autorităților locale. Iurie Țap explică de ce a fost necesară crearea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) acum 10 ani și care este rolul asociației în procesul de consolidare a eforturilor colectivităților locale.

Crearea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a format premisele pentru o abordare sistemică a problemei descentralizării și consolidării autonomiei locale.  Faptul că Congresul reprezintă acum nu doar primarii și nu doar Consiliile locale, ci și colectivitățile locale, îi oferă posibilitatea să fie exponentul acestor colectivități în raport cu autoritățile centrale ale statului, cu legislativul și executivul. Pe parcursul anilor, de la independență încoace, autoritățile centrale neglijează, de fapt, transpunerea prevederilor constituționale privind descentralizarea statului, puterii și consolidării autonomiei locale. Sigur că în această perioadă de zece ani s-au realizat mai multe lucruri, iar CALM-aul a avut o influență majoră în acest proces, fie că vorbim de strategia de descentralizare, de implementarea noului sistem al finanțelor publice locale sau de extinderea drepturilor colectivităților locale și crearea anumitor instrumente financiare. Dreptul de a se adresa la Curtea Constituțională, de a schimba destinația terenurilor, mai multe posibilități în domeniul taxelor locale, ale patrimoniului, modalități de a spori veniturile -toate acestea s-au realizat sub presiunea Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Formarea CALM-ului este importantă și din punct de vedere al consolidării eforturilor colectivităților locale, primarilor care sunt dispersați și pe care partidele politice încearcă să-i manipuleze în interese proprii. De fapt, prin dezbinare le slăbești eforturile. În cazul dat, CALM este cel care îi coagulează, generalizează gândurile lor și le transpune adecvat în raport cu puterea centrală. E foarte importantă reprezentarea colectivităților locale la nivel european, în raport cu structurile europene și faptul că acestea, în parte și România, sprijină și promovează interesele colectivităților locale din Republica Moldova la nivel european. Dacă vorbim despre recomandările Consiliului Europei din 2012, 2017, 2018, atunci putem afirma că toate aceste eforturi ale CALM-ului s-au materializat.

Chiar dacă nu avem o descentralizare reală a puterii, dacă autonomia este blocată de lipsa resurselor financiare, oricum s-a făcut un pas enorm. La nivel de țară, la nivel de comunități se vorbește despre descentralizare, despre autonomie, ceea ce nu exista înainte.

Un dicton spune: „Satul sau orașul despre care nu se vorbește nu va fi construit niciodată.” Parafrazând, vom afirma că dacă nu se va vorbi despre descentralizare, despre consolidarea autonomiei locale, ele nu vor fi realizate, iar aici rolul CALM-ului este unul crucial. Dacă nu era CALM-ul acesta trebuia inventat.     

Serviciul de Comunicare al CALM