Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Ion Stratulat: „Doresc că APL să se consolideze mai mult în jurul CALM-ului pentru a putea să-și soluționeze problemele.”

vezi mai mult

Bălceana, Hâncești – drama primei comunități din Republica Moldova afectate de pandemie
09.04.2020     
 
Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov riscă să plătească amendă de 25 000 lei. „Au ales să ne sancționeze selectiv ceea ce înseamnă că eu sunt ținta"
08.04.2020     
 
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „Pentru o bună parte din copii alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ"
07.04.2020     
 
Oleg Ciobanu, primar de Carahasani „Am cerut instituirea regimului de carantină deoarece nu se știe cum vor evolua lucrurile"
07.04.2020     
 
Primarul orașului Sângera Valeriu Popa: „Sperăm să se înțeleagă că cetățenii pot să ne ajute doar dacă stau acasă"
07.04.2020     
 

Ion Stratulat: „Doresc că APL să se consolideze mai mult în jurul CALM-ului pentru a putea să-și soluționeze problemele.”

      
26.03.2020    

Ion Stratulat a fost primar al orașului Orhei în perioada 2007-2011. Este unul dintre fondatorii Congresului Autorităților Locale din Moldova. La zece ani distanță de la crearea acestei asociații, Ion Stratulat spune ce au reușit autoritățile locale să obțină în această perioadă, dar și ce ar trebui să întreprindă acestea pentru a avea mai multe rezultate.

Cum au fost acești zece ani pentru autoritățile locale?

Ion Stratulat: Zece ani au trecut ca într-o poveste. Totuși, în această perioadă scurtă, o organizație atât de tânără a făcut atâtea lucruri care acum zece ani nici nu ne imaginam că ar fi posibile. A fost consolidată o structură a autorităților publice locale, în deosebi a primarilor. În acea perioadă era foarte dificil de obținut acest rezultat deoarece politicul punea mai multe piedici decât ne ajuta. Cu toate acestea, au fost promovate proiecte de legi, proiecte de Hotărâri de Guvern în susținea autorităților locale, modificate legi ce vizează finanțele publice pentru a extinde capacitățile APL. Totodată, deși am obținut aceste rezultate, consider că încă este mult de făcut. Cu regret, lucrurile nu s-au schimbat atât de operativ precum am crezut noi deoarece politicul s-a implicat în activitatea CALM-ului și în multe cazuri nici nu a fost susținută această asociație atât de importantă pentru cetățenii Republicii Moldova. Fiecare forță politică dorea ca Congresul să-i  fie o structură subordonată, să fie condus de un partid sau altul. Nu știu cum vor decurge lucrurile la această etapă deoarece deși au trecut deja patru luni, CALM-ul nu a avut încă o întrevedere cu autoritățile care au venit la guvernare, nu s-au întâlnit încă pentru a se familiariza cu problemele care sunt la APL, ce ar propune acestea, deși primarii au crescut deja la un alt nivel calitativ.

Autoritățile centrale merg în teritoriu și se întâlnesc acolo cu primarii. Este aceasta o soluție?

Ion Stratulat: Pentru a merge în teritoriu ar fi bine inițial de întâlnit cu conducerea CALM-ului. Dacă nu poate prima persoană, atunci reprezentanții ministerelor de resort ar trebui să-și găsească timp pentru asociația reprezentativă a APL. Urmează să fie elaborată politica fiscală pentru anul viitor, în acest caz trebuie neapărat să ținem cont de opinia autorităților publice locale, pentru că acolo fierbe borșul, acolo sunt problemele. 80% dintre problemele ce sunt într-un stat democratic reprezintă și povara APL.  Primarii sunt în prima linie cu cetățeanul, cu nevoile și bucuriile acestuia.

Chiar și acum, când a apărut acest virus, tot primarul e alături de cetățeni…

Ion Stratulat: În acest caz, mai ales că nu ne-am mai confruntat cu o asemenea problemă, trebuie să fie clar care este statutul APL, deoarece ei sunt responsabili de tot ce se întâmplă în teritoriu. Au autoritățile publice locale pârghii, mecanisme, surse financiare? Bineînțeles că nu. Atunci când a fost stabilită starea de urgență, în decizia adoptată trebuia să fie indicat mai clar care este rolul autorităților locale, a primarului.

Ce le doriți actualilor primari?

Ion Stratulat: Le doresc să depășească această nenorocire pe care o avem, să se consolideze mai mult în jurul CALM-ului pentru a putea să-și soluționeze problemele. Sunt sigur că capacitățile autorităților publice locale sunt satisfăcătoare pentru a face față așteptărilor cetățenilor. Trebuie să fie mai duri, dar corecți.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM