Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | LA MULȚI ANI CALM! DESCENTRALZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ REALĂ - UNICA ȘANSĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA!

vezi mai mult

Bălceana, Hâncești – drama primei comunități din Republica Moldova afectate de pandemie
09.04.2020     
 
Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov riscă să plătească amendă de 25 000 lei. „Au ales să ne sancționeze selectiv ceea ce înseamnă că eu sunt ținta"
08.04.2020     
 
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „Pentru o bună parte din copii alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ"
07.04.2020     
 
Oleg Ciobanu, primar de Carahasani „Am cerut instituirea regimului de carantină deoarece nu se știe cum vor evolua lucrurile"
07.04.2020     
 
Primarul orașului Sângera Valeriu Popa: „Sperăm să se înțeleagă că cetățenii pot să ne ajute doar dacă stau acasă"
07.04.2020     
 

LA MULȚI ANI CALM! DESCENTRALZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ REALĂ - UNICA ȘANSĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA!

      
21.03.2020    

Dragi prieteni și stimați colegi,
Astăzi, 21 martie 2020, se împlinesc exact 10 ani de la nașterea CALM.

Zece ani în urmă s-a întâmplat un eveniment extraordinar și până în prezent de neimaginat: pentru prima dată în Republica Moldova, sute de primari cu viziuni diferite și din diferite partide s-au unit și au decis să creeze o organizație neafiliată politic, care să le reprezinte cu adevărat interesele generale și care să se focuseze cu adevărat pe problemele concrete ale autorităților locale, descentralizare și autonomie locală.

Acest lucru părea imposibil și de necrezut într-o societate care până azi este profund dezbinată, dar NOI cu toții împreună am reușit. Am reușit și am demonstrate că și în Republica Moldova se POATE, că PRINCIPIILE și VALORILE există, nu mor și prezintă ceva, că anume la nivel local în rândul primarilor/aleșilor locali există suficientă CAPACITATE și CARACTERE, care păstrează speranța și lumina în inimile cetățenilor pentru o viață mai bună.

Am reușit nu numai să cream această organizație, dar și să o dezvoltăm și să ne afirmăm pe plan național și internațional. Chiar dacă CALM a crescut și s-a dezvoltat într-o perioadă de permanente tulburări politice și sociale; chiar dacă s-au schimbat zeci de guverne cu lideri, în mare parte, aroganți și rupți de realități; chiar dacă am trecut prin presiuni și atacuri enorme din partea guvernărilor anterioare și acoliților lor cu înclinații/implicații banditești, deserviți cu ardoare de unele instituții ale statului și așa zisele mass-media/jurnaliști lipsiți de demnitate și onoare profesională; cu toate încercările de a dezbina CALM, semănând vrajbă și întunecând mințile unor colegi; chiar dacă până în prezent, observăm o totală neînțelegere a rolului și esenței unei astfel de organizații de sistem cum este CALM și a unui dialog INSITUȚIONALIZAT cu ea ......NOI AM REZISTAT TUTUROR PRESIUNILOR ȘI BORSETCILOR! TUTUROR TRĂDĂRILOR (foarte puține ,dar și de acestea au fost)!

Am rezistat și ne-am dezvoltat, anume datorită faptului că NU AM TRĂDAT PRINCIPIILE ȘI VAORILE puse la baza CALM-ului, nu am cedat din independența CALM-ului, nu am permis amestecul politicului, ne ne-am ascuns prin tufișuri și am apărat întotdeauna interesele generale ale APL, iar principalul: am simțit întotdeauna susținerea VOSTRĂ, a membrilor CALM.
Pentru aceasta, stimați colegi, primari și alți reprezentanți ai APL, VĂ MUȚUMIM ȘI VĂ FELICITĂM! De fapt, CALM sunteți VOI!

Ce este CALM în prezent (succint și pe înțelesul tuturor):
- O organizație care reprezintă GUVERNREA LOCALĂ! Membri ai CALM pot fi DOAR unitățile administrativ-teritoriale (sate, comune, orașe municipii. Inclusiv APL de nivelul II), în baza deciziei Consiliului local. La moment sunt peste 800 de membri (circa 90%)! Iar în ultima perioadă de timp, numărul cererilor de aderare este în creștere.
- Organele de conducere a CALM sunt formate pe criterii obiective și în baza unei largi reprezentativități politice, regionale și gender! In CALM NU TREC ȘMECHERII și AMESTECUL POLITICULUI! Pentru că membrii organelor de conducere NU sunt prosti și reprezintă toate forțele politice. Pentru că încrederea și respectul reciproc în cadrul CALM sunt fundamentale! Precizare valabilă pentru cei care continuă cântecul cu "politizarea".
- CALM este unica organizație reprezentativă a APL din Moldova activă și recunoscută pe plan intern și extern. Un partener cu adevărat constructiv, firesc și deschis pentru cooperare al Guvernului și Parlamentului, precum și a tuturor forțelor politice care cu adevărat se interesează de reforma administrației publice, descentralizare, consolidarea autonomiei locale și dezvoltare locală/regională. Principalul este să înțeleagă cât mai repede acest lucru. Iar, toate încercările și practica de a face referință la alte organizații și/sau de a crea niște organizații fantome, clone, politizate, pentru a diminua importanța CALM-ului, au eșuat și sunt contraproductive. CALM va continua să coopereze cu Guvernul și toate forțele sănătoase ale societății în vederea modernizării sistemului de administrație publică și dezvoltării locale.
- CALM este membru activ și cu drepturi depline în majoritatea structurilor europene și mondiale din domeniul APL. Printre acestea: CoE, UCGL, CEMR, NALAS, CORLEAP, ALDA. Am stabilit relații de parteneriat și cooperare cu asociații similare din România, Norvegia, Letonia, Ucraina, Lituania, Estonia, Rusia, Polonia, Franța, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria etc.
- În cadrul CALM activează una din cele mai pregătite, profesioniste, multilaterale și dedicate echipe din Republica Moldova în domeniul APL! Echipă care cuprinde practic toate domeniile de specialitate, cu un potențial enorm de expertiză și care este gata să ajute atât membrii săi, cât și orice guvernare care dorește cu adevărat să miște lucrurile în sectorul dat. Vă mulțumesc stimați colegi pentru munca DVS!

Privind rezultatele obținute, este mult de spus, sunt cunoscute și nu cred ca este cazul (au fost raportate cu diferite ocazii). Dar cred că principalul rezultat este faptul că CALM a demonstrat că în Republica Moldova SE POT UNI toate forțele sănătoase! În jurul unei idei SĂNĂTOASE și COMUNE! Idei care înseamnă: INTERSEUL COLECTIVITĂȚII LOCALE ȘI Al CETĂȚEANULUI! Iar expresia practică și pragmatică a acestei idei reprezintă: DESCENTRAȘIZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ REALĂ! De asemenea, comparativ cu 10 ani în urmă, totuși situația APL s-a schimbat spre bine (finanțe, competențe, salarii etc.,), iar vocea APL deja se aude mai bine și NU mai poate fi ignorată!

În această zi, nu putem să nu ne amintim de cei care au contribuit esențial la crearea CALM și au demonstrat o înțelegere și înțelepciune exemplară la momentul respectiv, a necesității de unire și ulterior de sprijinire a procesului de consolidare a CALM. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar ne urmăresc de sus și nu vor fi niciodată uitați. În special, aș dori să ne amintim în această zi și să le aducem un omagiu următoarelor personalități: Vasile BALAN, Ion NEAGU, Igor MUNTEANU și echipei IDIS Viitorul, Valeria IEȘEANU, Ion STRATULAT, Grigore POLICINSHI, Dorin CHIRTOACĂ, Tatiana BADAN, Ștefan VLAS, Constantin COJOCARI, Gheorghe RĂILEANU, Alexei BUSUIOC, Tatiana ȚURCAN, Valentina CASIAN, Elena BODNARENCO, Iurie ȚAP, Nina COSITUC, Valentin GUȚAN, Vladislav COCIU, Nicolae TUDOREANU, Nina CERETEU, Larisa VOLOH, Nicolae GOTIȘAN, Rodica CUCEREANU, Mihail CHEIBAȘ, Gheorghe OJOG, Valeriu MIȚUL, Ion TULBURE și mulți ați colegi care au fost și au rămas alături de CALM și de VALORILE promovate de această organizație, în pofida tuturor circumstanțelor (să mă ierte cei pe cine nu i-am menționat).

Un mulțumesc aparte și din tot sufletul prietenilor și partenerilor de dezvoltare ai CALM pentru sprijinul vital acordat în procesul de dezvoltare instituțională și în cele mai complicate perioade: UE, SUA, Norvegia, Elveția, Suedia, Slovacia etc., precum și personal: Dlui Emil DRĂGHICI și Dnei Mariana GÂJU (ACoR), Adi TEODOSESCU și Ionel CHIRIȚĂ (AOR), Mudite Priede și Andris Janusleinis (Letonia), Elita Cakule și Bjoern RONGEVAER (Norvegia), Ghinka Chavdarova (Bulgaria), Kelmend Zajazi (Macedonia, NALAS), Hans Kohler (Austria).

Vă mulțumim mult tuturor ! Să privim cu încredere și mult, mult, CALM în VIITOR!
LA MULIA ANI CALM! PENTRU O DESCENTRALIARE ȘI AUTONOMIE LOCALĂ REALĂ!

Viorel Furdui, director executiv al CALM