Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Galina Burduja, primar de Lunga, Florești: „E mai greu să fii primar decât militar"

vezi mai mult

Autoritățile locale din RM vor fi beneficiare ale unui proiect important implementat în România!
21.02.2020     
 
Președintele României Klaus Iohannis către președintele CALM Tatiana Badan: „Nu uităm niciodată de voi"
21.02.2020     
 
CALM și Asociația Orașelor din România fac front comun pentru ca și comunitățile locale din RM să beneficieze de mai multe fonduri!
20.02.2020     
 
Primari din Republica Moldova premiați cu cea mai înaltă distincție din partea Asociației Comunelor din Romania!
18.02.2020     
 
Primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco „N-am știut că în Republica Moldova mai sunt oameni atât de prietenoși și săritori la nevoie"
13.02.2020     
 

Galina Burduja, primar de Lunga, Florești: „E mai greu să fii primar decât militar"

      
17.01.2020    

Galina Burduja este primar la al patrulea mandat în satul Lunga, Florești. În administrația publică locală a venit din domeniul militar, acolo a activat timp de 14 ani. Pe teritoriul localității pe care o administrează activează Aeroportul Internațional „Mărculești" cu statut de zonă economică liberă, dar și o bază de aviație.

Până a deveni primar ați activat în domeniul militar...

Galina Burduja: Am făcut serviciul militar timp de 14 ani. Vă mărturisesc că la primărie este mai greu decât în militărie fiindcă în toată ziua sunt obstacole ce trebuie depășite. În militărie execuți întocmai ordinul comandantului și în primărie ești executantul, doar că fiecare locuitor al satului este un comandant care îți dă ordine. Astăzi cei mai mulți cetățeni nu te roagă să-i ajuți cu ceva anume dar consideră că primarul trebuie să le soluționeze orice problemă.

În localitate aveți Bază de Aviație, Aeroportul internațional Mărculești, dar și alți agenți economici. Ce avantaje are comunitatea de pe urma activității acestora?

Galina Burduja: În bugetul local vin bani din impozitul pe salariul angajaților acestor întreprinderi. Nu vă pot spune suma exactă pentru că nu pot divulga numărul militarilor, nici a angajaților din zona economică liberă Mărculești.

Ce vă permiteți să faceți cu banii din bugetul local?

Galina Burduja: Foarte multe lucruri. Drumuri în variantă albă aproape că nu mai facem, doar asfaltate. Am avut posibilitate să iluminăm străzile din tot satul. Tot din banii bugetului local ne-am permis să mai deschidem o grupă în grădiniță, acest obiectiv ne-a costat 700 mii de lei. În 2014 am făcut trotuarele, clădirile sunt reparate.  Mai avem de gazificat Casa de Cultură.  Și de la noi pleacă oamenii, dar ne favorizează faptul că avem această Bază de Aviație, la noi rămân persoane tinere, cu copii. Cu regret, școala a fost închisă încă în 2013.

Ce cunoașteți despre activitatea CALM?

Galina Burduja: Sunt la al patrulea mandat și am devenit membri ai CALM încă de la începutul activității acestei instituții. Am participat la mai multe ședințe, întruniri. Cunosc serviciile pe care le oferă CALM-ul, dar și persoanele care activează în cadrul acestei organizații. CALM-ul lucrează pentru primării, unele probleme pe care nu le poate soluționa fiecare primar în parte sunt abordate la nivelul CALM și astfel pot fi soluționate.

Ce vă doriți să realizați în acest mandat? De ce mai are nevoie localitatea Dvs?

Galina Burduja: Localitatea tot timpul are nevoie de câte ceva. În primul rând vrem să finisăm asfaltarea tuturor drumurilor din sat, să facem un teren de joacă pentru grupa nou-deschisă de la grădiniță și ne propunem să organizăm un festival de amploare ce ar atrage turiștii în localitate. 

Vă mulțumim!