Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul orașului Florești Iurie Gangan: „Avem nevoie de o politică echilibrată la nivel de stat"

vezi mai mult

Valentin Guțan: „De fiecare dată când ies din casă sper că totul va fi bine”
02.04.2020     
 
Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov: „Testarea masivă a populației ne va costa mai puțin decât tratarea”
02.04.2020     
 
Alexandru Bujorean: Mă tem că vom ajunge în situația în care nu numărul de paturi în spitale va fi problema, ci numărul de medici
01.04.2020      moldova.europalibera.org   
 
ALEȘII LOCALI ȘI PRIMĂRIILE – O REDUTĂ NEPREȚUITĂ ÎN LUPTA CONTRA EPIDEMIEI!
01.04.2020     
 
Webinar pentru autoritățile publice locale: „Cum acționăm corect în perioada pandemiei"
01.04.2020     
 

Primarul orașului Florești Iurie Gangan: „Avem nevoie de o politică echilibrată la nivel de stat"

      
14.01.2020    

Iurie Gangan este primar al orașului Florești. A activat în calitate de viceprimar de Florești, responsabil de compartimentul social și protecție civilă. Conform datelor statistice, în orașul Florești locuiesc 12 mii 170 de cetățeni. În urma modificării legislației privind repartizarea impozitelor persoanelor fizice (inițiativă a CALM), bugetul orașului Florești a crescut cu circa 10 milioane de lei. Iurie Gangan speră că va putea crea condiții mai bune de trai pentru oamenii din orașul pe care îl administrează.

A fost prima competiție electorală în care ați participat și ați câștigat...

Iurie Gangan: A fost o competiție grea, am avut mulți concurenți electorali. Totuși, am reușit să obținem această victorie datorită muncii în echipă și încrederii cetățenilor din orașul Florești. Sper să nu-i dezamăgesc.

De ce au nevoie locuitorii orașului Florești?

Iurie Gangan: Vreau să acord prioritate proiectelor sociale, infrastructurii. Ne dorim drumuri bune, iluminare stradală, locuri suficiente în grădinițele de copii și multe alte obiective care să facă viața cetățenilor mai confortabilă.

Pentru a obține asemenea rezultate este nevoie de finanțe...

Iurie Gangan: Bugetele locale au devenit cât de cât mai consistente deoarece impozitul din venitul persoanelor fizice rămâne la nivel local: în orașe 50%, iar în localitățile sătești 100%. Dacă e să calculăm atunci vom constata că bugetul orașului Florești este în creștere cu circa 10 milioane de lei.

Aceasta este o inițiativă a Congresului Autorităților Locale din Moldova...

Iurie Gangan: Cunoaștem acest lucru și din acest motiv suntem membri și lucrăm împreună. CALM-ul este întotdeauna receptiv la propunerile noastre, iar cele mai optime inițiative sunt înaintate guvernărilor și astfel obținem unele rezultate.

Vorbeați de proiecte sociale. Care ar fi acestea?

Iurie Gangan: Construcția sau restaurarea unei grădinițe. Avem o clădire pentru renovarea căreia este nevoie de resurse impunătoare. Sper că va fi posibil de creat într-o altă instituție 2-4 grupe pentru copii ca măcar pentru moment să soluționăm  problema existentă.

Înseamnă oare acest lucru că în Florești crește natalitatea?

Iurie Gangan: Avem circa 700 de copii de vârstă preșcolară în Florești, dar vreo 300 încă așteaptă să fie instituționalizați. Nu putem să spunem că a crescut natalitatea, mai degrabă este efectul migrării unor oameni din satele din apropiere.

Părinții acestor copii au unde să se angajeze în orașul Florești?

Iurie Gangan: Nu sunt suficiente locuri de muncă. Ne propunem să creăm o zonă economică liberă în Florești. Nu contează de unde vor veni investițiile, important este să fie create măcar 500 de locuri de muncă.

Cum intenționați să atrageți acești investitori?

Iurie Gangan: Am depus o scrisoare de intenție conducerii Zonei Economice Libere Bălți. Directorul de acolo a fost receptiv, ne-a spus că va discuta cu investitorii din Germania. Avem un teren de 62 de ha în intravilanul orașului Florești și în perioada imediat următoare acești investitori ar urma să vină pentru a vedea care sunt condițiile de aici. Avem infrastructura necesară, sperăm că aeroportul Mărculești se va dezvolta, avem cale ferată, drumurile sunt cât de cât reparate și îmi doresc foarte mult să realizez acest obiectiv.

După patru ani de mandat cum v-ați dori să fie Floreștiul?

Iurie Gangan: Cu mulți cetățeni, să crească natalitatea. Cu oamenii se pot face multe lucruri bune. Avem nevoie și de o politică echilibrată la nivel de stat pentru ca și autoritățile locale să poată activa și contribui la dezvoltare.

Vă mulțumim!