Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Reprezentanții APL vor avea posibilitatea să cunoască modalitățile de integrarea a migrației în dezvoltarea locală!

vezi mai mult

Ludmila Zdraguș, primar de Ștefănești, Florești: „Cu CALM vorbim în aceeași limbă, ceea ce nu reușim mereu în relațiile cu instituțiile statului"
20.01.2020     
 
Iurie Potorac, primarul comunei Cuhureștii de Jos, Fălești: „Vom reuși având susținerea Guvernului și a băștinașilor care au plecat"
20.01.2020     
 
PRIMARII RAIONULUI FLOREȘTI SUNT „LA ÎNĂLȚIME CU CALM"!
20.01.2020     
 
Serviciile CALM și modele de bune practici ale Norvegiei au fost prezentate primarilor la primul mandat
18.01.2020     
 
Galina Burduja, primar de Lunga, Florești: „E mai greu să fii primar decât militar"
17.01.2020     
 

Reprezentanții APL vor avea posibilitatea să cunoască modalitățile de integrarea a migrației în dezvoltarea locală!

      
12.12.2019    

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM, în parteneriat cu Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) și Primăria municipiului Strășeni are onoarea de a invita reprezentanții APL la vizita de studiu în municipiul Strășeni cu genericul  „Integrarea migrației în dezvoltarea locală. Modele de bune practici." Evenimentul va avea loc la 17 decembrie 2019, între orele 9.30 și 14.00, la Primăria municipiului Strășeni din  strada M. Eminescu nr. 32.

În perioada 2016 -2018, circa 38 primării din R. Moldova deja au testat și implementat cu succes un nou model de valorificare a migrației la nivel local, cu suportul Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL).

Alte 35 de primării au fost selectate pentru asistență în perioada 2019 -2022, iar alte peste 100 primării și-au manifestat interesul de a implica consătenii stabiliți cu traiul peste hotare în dezvoltarea locală și au inițiat pași concreți în acest sens: au lansat ideea de creare a Asociației de Băștinași, au inițiat colectarea datelor pe migrație și chiar au reușit să realizeze mici proiecte comune la nivel local. Unele din aceste primării s-au adresat la echipa de proiect sau la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a obține explicații sau ghidare metodologică pentru o implementare mai bună a acestui nou model.

În acest context, CALM, în parteneriat cu Proiectul MiDL, planifică organizarea vizitei de studiu în municipiul Strășeni pentru localitățile ce NU BENEFICIAZĂ de asistența Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), dar manifestă interes de a integra migrația în dezvoltarea locală sau chiar au inițiat pași concreți pentru a transforma migrația dintr-o problema într-o oportunitate la nivel local.

Astfel, prin participarea la vizita de studiu veți face cunoștință cu modelul municipiului Strășeni de integrare a migrației în dezvoltarea locală, constituirea asociației de băștinași, implementarea proiectelor comune, etc. De asemenea, veți afla despre cazul de succes al Primăriei municipiului Strășeni privind implementarea Metodologiei "Insule de Integritate", elaborarea strategiei și a planului local de integritate și acțiuni anticorupție, rezultatele obținute și impactul asupra comunității locale.

Vom aprecia mult dacă veți confirma participarea până la finele
zilei de 13.12.2019, prin email la adresa irina.luncasu@calm.md  sau la nr. de telefon 079588442.

Serviciul de Comunicare al CALM