Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Președintele raionului Dondușeni Valentin Cebotari: „CALM-ul este puntea de legătură dintre primari și guverne"

vezi mai mult

Autoritățile locale din RM vor fi beneficiare ale unui proiect important implementat în România!
21.02.2020     
 
Președintele României Klaus Iohannis către președintele CALM Tatiana Badan: „Nu uităm niciodată de voi"
21.02.2020     
 
CALM și Asociația Orașelor din România fac front comun pentru ca și comunitățile locale din RM să beneficieze de mai multe fonduri!
20.02.2020     
 
Primari din Republica Moldova premiați cu cea mai înaltă distincție din partea Asociației Comunelor din Romania!
18.02.2020     
 
Primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco „N-am știut că în Republica Moldova mai sunt oameni atât de prietenoși și săritori la nevoie"
13.02.2020     
 

Președintele raionului Dondușeni Valentin Cebotari: „CALM-ul este puntea de legătură dintre primari și guverne"

      
09.12.2019    

Valentin Cebotari este noul președinte al raionului Dondușeni. A fost timp de 16 ani primar al localității Târnova. Într-un interviu pentru calm.md Valentin Cebotari ne spune care sunt obiectivele sale în noua funcție, dar și despre cooperarea cu APL de nivelul I și CALM.

Cum credeți că ar trebui să fie conlucrarea între APL de nivelul II și nivelul I?

Valentin Cebotari:  Mi-aș dori ca această conlucrare să fie tot așa ca cea care există între nivelul întâi, adică perfectă. Vin din mediul rural, fiind primar timp de patru mandate cunosc la perfecție toate necesitățile și problemele cu care se confruntă fiecare localitate. Cred că înțeleg cel mai bine primarii din satele Republicii Moldova, nu doar din Dondușeni, deoarece problemele, practic, sunt identice. Din acest motiv sunt convins că vom avea o conlucrare ideală între nivelul II și nivelul I.

Unii reprezentanți ai APL afirmă că rolul nivelului II nu mai este cel de altă dată și chiar și-a cam pierdut utilitatea ...

Valentin Cebotari: Sunt de acord că nivelul II era implicat anterior în soluționarea problemelor de nivelul I, chiar dacă cei din APL de nivelul întâi cunosc mai bine problemele existente. Nivelul II nu ar trebui să fie o sită prin care să fie cernute niște alocații neproporționale, după anumite criterii politice. Ar trebui ca fiecare APL să primească ceea ce merită, ținând cont de numărul populației, lungimea drumurilor și alte criterii clare pentru toți.  Trebuie să înțelegem că fiecare localitate are specificul său. Sarcina mea este ca în perioada mandatului de președinte al raionului Dondușeni să nu diferențiez reprezentanții APL.

Nu vă este dor de primăria din localitate?

Valentin Cebotari: Îmi este dor. În câteva zile va avea loc ședința în care îmi voi depune mandatul de consilier și de primar al comunei Târnova. Voi prezenta și o dare de seamă în fața cetățenilor care m-au ales în calitate de primar. Sper că colegii mei, dar și toți cetățenii comunei vor înțelege decizia pe care mi-am asumat-o. Cred că fiecărui om i se oferă uneori șansa de a crește, de a face mai mult.

Sunteți un sportiv de performanță. Ce veți încerca să faceți din acest punct de vedere pentru Dondușeni?

Valentin Cebotari: Cu părere de rău, centrul nostru raional este singurul din toată Republica Moldova care nu are un teren sportiv. Îmi voi depune toată sârguința pentru ca orășelul Dondușeni să dispună de un centru sportiv pentru tineret. Echipa noastră Donbasket este de câțiva ani campioană a RM, avem și alte echipe bune, dar neavând un teren sportiv, toate antrenamentele se desfășoară la Chișinău, e greu pentru sportivi, iar locuitorii din Dondușeni nu pot să-i vadă cum evoluează.

În calitate de ales local ați avut o colaborare foarte frumoasă cu CALM. Ce reprezintă această instituție pentru APL?

Valentin Cebotari: CALM-ul este puntea de legătură între primari și guverne. Nu fiecare primar are posibilitatea să vină la o întrunire cu un ministru sau cu un secretar de stat, CALM-ul însă participă la ședințele Guvernului. CALM-ul își face foarte bine munca, datorită CALM s-a reușit creșterea salariilor aleșilor locali, obținerea mai multor venituri din impozite la nivel local, descentralizarea Fondului Rutier și multe alte realizări. CALM-ul a fost persoana juridică ce i-a dus pe foarte mulți primari în mai multe regiuni ale Europei și le-a arătat modele de administrare. De acolo colegii mei s-au întors cu multă experiență. CALM-ul este cel mai bun avocat din RM pentru autoritățile locale.

Vă mulțumim!