Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Emiterea hârtiilor de valoare de către APL în calitate de sursă de finanțare a investițiilor capitale - subiect de discuții la Parlament

vezi mai mult

Primarul de Tocuz, Căușeni Alexandru Țurcan: „Din satul nostru oamenii nu pleacă"
26.05.2020     
 
Primarul de Ciuflești, Căușeni Sergiu Pîrlog: „CALM este familia tuturor primarilor"
26.05.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 
Primarul Emanuil Manolov, noul președinte NALAS: „Trebuie depuse eforturi pentru sporirea descentralizării și acordarea mai multor drepturi și resurse autorităților locale”
22.05.2020     
 
Tatiana Țurcan, primarul comunei Vinogradovca, Taraclia: „Legile neconsultate și rupte de realități generează ilegalități și blochează activitatea APL!”
22.05.2020     
 

Emiterea hârtiilor de valoare de către APL în calitate de sursă de finanțare a investițiilor capitale - subiect de discuții la Parlament

      
09.10.2019    

La 8 octombrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova a participat la consultările publice organizate de Comisia Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului Republicii Moldova privind conceptul și soluțiile de facilitare a emiterii obligațiilor municipale și corporative. Autorul inițiativei este Comisia Națională a Piețelor Financiare, autoritatea responsabilă de supravegherea, dar și dezvoltarea acestui sector.

Expertul CALM Viorel Gîrbu a explicat că la moment, piața de capital din Republica Moldova este subdezvoltată, în acest domeniu fiind active mai mult băncile comerciale. „Hârtiile de valoare sunt emise doar de către Ministerul Finanțelor, nu este suficientă concurență în acest domeniu și, în consecință, prețurile, dar și activitățile aferente au tendințe negative."

Potrivit autorilor inițiativei legislative, s opul proiectului este facilitarea emiterii hârtiilor de valoare din partea mai multor actori. CALM a susținut proiectul de lege, fiind de părere că autoritățile locale trebuie să aibă posibilitatea de a emite aceste acte.

Viorel Gîrbu a amintit că la ora actuală, APL au dreptul să se crediteze în limita de 20% din veniturile proprii. „Deși acest instrument nu este folosit pe larg de către APL totuși, așa cum arătă practica, unele autorități ajung la limita maximă. În cadrul consultărilor s-a propus majorarea acestui plafon până la 30%. Poziția CALM-ului este de a exclude acest plafon și introducerea unor indicatori calitativi care să urmărească mai multe aspecte ce țin de activitatea APL, cum ar fi gradul de îndatorare, eficiența economică, impactul creditelor și mijloacelor financiare atrase, etc."

Expertul Viorel Rusu a declarat că finanțele disponibile la nivel local sunt foarte limitate, resursele care vin din bugetul de stat sunt îndreptate spre destinații predeterminate de Guvernul central, iar flexibilitatea resurselor financiare care sunt disponibile la nivel local sunt foarte limitate. „Din aceste motive APL trebuie să lucreze în mai multe direcții, prima prioritate fiind dezvoltarea bazei fiscale, un alt obiectiv ar fi atragerea mijloacelor prin creditare."

 Creditele ar putea fi atrase de la băncile comerciale, sau prin intermediul obligațiunilor municipale. Rezultatul scontat este creșterea disponibilității asigurării financiare a APL prin dezvoltarea capacității de creditare a acestora, în vederea dezvoltării comunităților.

Serviciul de Comunicare al CALM