Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Se încearcă identificarea unui mecanism viabil de finanțare a directorilor Caselor de Cultură de către APL

vezi mai mult

Primarul de Tocuz, Căușeni Alexandru Țurcan: „Din satul nostru oamenii nu pleacă"
26.05.2020     
 
Primarul de Ciuflești, Căușeni Sergiu Pîrlog: „CALM este familia tuturor primarilor"
26.05.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 
Primarul Emanuil Manolov, noul președinte NALAS: „Trebuie depuse eforturi pentru sporirea descentralizării și acordarea mai multor drepturi și resurse autorităților locale”
22.05.2020     
 
Tatiana Țurcan, primarul comunei Vinogradovca, Taraclia: „Legile neconsultate și rupte de realități generează ilegalități și blochează activitatea APL!”
22.05.2020     
 

Se încearcă identificarea unui mecanism viabil de finanțare a directorilor Caselor de Cultură de către APL

      
09.10.2019    

La 8 octombrie, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a avut loc o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre statutul și regulamentele Caselor de Cultură din republică, dar și despre impedimentele pe care le întâmpină autoritățile locale în procesul de salarizare a directorilor acestor instituții.

Prezent la dezbateri, expertul CALM Viorel Rusu a explicat că problema constă în faptul că salariile directorilor Caselor de Cultură au fost majorate până la 6.500 de lei, iar APL nu au primit resurse suplimentare pentru a achita aceste sume. „APL au încercat în mod diferit să soluționeze această problemă, unii au stabilit o altă  funcție pentru cea de director al Casei de Cultură, astfel încât să poată achita salarii mai mici, în limita resurselor disponibile."

 În cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării s-a format un grup de lucru cu participarea șefilor de Direcție Cultură din raioane,  șefi ai Direcțiilor Financiare și reprezentanți ai CALM pentru a identifica soluții la problema existentă. S-a stabilit că urmează a fi revăzute funcțiile directorilor Caselor de Cultură, conform Legii salarizării și de identificat un mecanism viabil de finanțare a acestora de către APL.

 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își propune să realizeze un studiu despre cum ar putea fi dezvoltat domeniul culturii, care ar fi costurile și care ar fi mecanismele necesare în acest proces. În baza rezultatelor cercetării va fi modificat regulamentul-tip privind activitatea Caselor de Cultură. Membrii grupului de lucru urmează să se întrunească și în cadrul altor ședințe.

Serviciul de Comunicare al CALM