Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM a participat la consultările publice organizate de Agenția Relații Funciare și Cadastru

vezi mai mult

Primarul de Tocuz, Căușeni Alexandru Țurcan: „Din satul nostru oamenii nu pleacă"
26.05.2020     
 
Primarul de Ciuflești, Căușeni Sergiu Pîrlog: „CALM este familia tuturor primarilor"
26.05.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 
Primarul Emanuil Manolov, noul președinte NALAS: „Trebuie depuse eforturi pentru sporirea descentralizării și acordarea mai multor drepturi și resurse autorităților locale”
22.05.2020     
 
Tatiana Țurcan, primarul comunei Vinogradovca, Taraclia: „Legile neconsultate și rupte de realități generează ilegalități și blochează activitatea APL!”
22.05.2020     
 

CALM a participat la consultările publice organizate de Agenția Relații Funciare și Cadastru

      
01.10.2019    

Vineri, 27 septembrie, la Agenția Relații Funciare și Cadastru au avut loc consultări publice privind modificarea unor acte legislative,  în special a Legii cadastrului bunurilor imobile. Schimbările se impun după intrarea în vigoare la 1 martie 2019 a modificărilor din Codul Civil.

Expertul CALM Ludmila Malai a afirmat că astfel se încearcă aducerea în concordanță a Legii cadastrului bunurilor imobile cu prevederile din Codul Civil, precum și adaptarea cadrului normativ la cerințele zilei de astăzi pentru implementarea cu succes a proiectului  Băncii Mondiale privind înregistrarea primară masivă a bunurilor imobile. „În Codul Civil s-a modificat însăși percepția despre bunul imobil. Bun imobil se considerau nu doar terenurile, dar și toate lucrurile solid legate de pământ, din martie 2019, în calitate de bun imobil este considerat doar terenul.”

CALM consideră că mai multe prevederi din proiect sunt inovative pentru sistemul cadastral din Republica Moldova, mai ales la capitolul radierii înscrierilor în Registrul Bunurilor Imobile, atunci când acestea au fost efectuate provizoriu. „Înregistrările provizorii vor fi radiate în momentul în care se vor justifica prin acte corespunzătoare. Astfel omul nu va mai fi obligat să meargă și la alte instituții pentru a solicita acte suplimentare ce ar permite radierea a ceea ce și așa nu mai are valoare, din momentul în care înscrisul sau actul s-a justificat.”

De asemenea, expertul CALM Alexandru Morcov a salutat deschiderea Agenției Relații Funciare și Cadastru în ceea ce privește procesul instituționalizat de consultare publică cu autoritățile publice locale, prin intermediul CALM. Carta Europeană a Autonomiei Locale prevede că colectivitățile locale trebuie să fie consultate util și de o manieră apropiată în cursul procesului de planificare și de luare a deciziei în toate chestiunile care le privesc.

CALM își exprimă speranța că această abordare va fi pe ordinea de zi a tuturor autorităților publice centrale în procesul de elaborare a cadrului normativ ce vizează activitatea autorităților publice locale.

 Serviciul de Comunicare al CALM