Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Orașul Ialoveni se va înfrăți cu o localitate din China!

vezi mai mult

CALM reiterează că prevederile privind plafonarea taxelor locale sunt neconstituționale!
22.10.2019     
 
CALM s-a întrunit la Tbilisi cu alți reprezentanți ai Convenției Primarilor din cadrul Parteneriatului Estic!
22.10.2019     
 
ÎNCĂ O ȘANSĂ PENTRU DEMOCRAȚIA LOCALĂ! LA 20 OCTOMBRIE ALEGEM PE CEI MAI BUNI REPREZENTANȚI AI COMUNITĂȚILOR NOASTRE!
21.10.2019     
 
Promovarea turismului este un element al dezvoltării locale și o preocupare a CALM
18.10.2019     
 
CALM a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova!
18.10.2019     
 

Orașul Ialoveni se va înfrăți cu o localitate din China!

      
12.09.2019    

În perioada 2-7 septembrie 2019, primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu a participat la Forumul internațional desfășurat în orașul Luzhou, China, la invitația oficială a autorităților chineze. Orașul Luzhou din regiunea Sichuan, China, este cunoscut ca "orașul vinului". În cadrul evenimentului a fost discutată și consemnată conform prevederilor protocolare intenția de înfrățire a localităților Luzhou și Ialoveni. Sergiu Armașu a rămas impresionat de ospitalitatea, potențialul economic/tehnologic și grandoarea evenimentelor organizate de autoritățile chineze, nu întâmplător China este considerată una dintre principalele puteri economice la nivel mondial!

Alesul  nostru local a pus bazele unei colaborări durabile cu autoritățile locale și mediul de afaceri din Republica Populară Chineză, în vederea valorificării unor noi oportunități economice și culturale pentru orașul Ialoveni.

Întrebat ce am putea să învățăm de la chinezi, primarul de Ialoveni a menționat că infrastructura din China este foarte bine dezvoltată. „Infrastructura rutieră, construcțiile sunt la un nivel mai avansat decât în unele state europene. Localitățile pe care noi le-am vizitat au mijloace de transport prietenoase mediului, iar Republica Moldova și-a asumat angajamentul ca până în 2030 să reducă emisiile de CO2 cu 30%." Sergiu Armașu a fost de părere că este o oportunitate de a avea asemenea investitori. De asemenea, primarul s-a arătat interesat de parcurile fotovoltaice și sistemele eoliene. „Parcurile fotovoltaice ne-ar crea oportunitatea de a întreține, cel puțin, instituțiile de stat. Am văzut că în regiunea muntoasă din China la distanță de 500-500 de metri sunt amplasate sisteme eoliene."

Acordul de înfrățire dintre orașul Ialoveni și Luzhou va fi semnat atunci când  partea chineză va întreprinde o vizită în Republica Moldova.

Primarul de Ialoveni a mulțumit organizatorilor și promotorilor relațiilor bilaterale moldo-chineze: domnului Liu Qiang, Primar al orașului Luzhou, domnului Radu Plămădeală, Președintele Centrului Moldo-Chinez de Cooperare Social-Economică și Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Serviciul de Comunicare al CALM