Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al CALM: „Astăzi nu atestăm o descentralizare a resurselor financiare, dar constatăm o centralizare"

vezi mai mult

Buletin informativ pentru perioada 8-15 iulie 2019
19.07.2019     
 
CALM a semnat un Memorandum de cooperare cu programul USAID „Comunitatea Mea"!
18.07.2019     
 
Larisa Tomșa, primarul de Cneazevca, Leova: „Când am devenit membri ai CALM mi-am dat seama cât de bine este când cineva pune umărul pentru a te ajuta"
17.07.2019     
 
Tamara Josan, primar de Roșcani, Strășeni: „Și cu bani puțini poți obține rezultate!”
17.07.2019     
 
PROBLEME ACTUALE ALE APL ÎN VIZORUL CALM! EXPERIENȚE POZITIVE ALE APL ÎN INTERESUL COMUNITĂȚILOR!
16.07.2019     
 

Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al CALM: „Astăzi nu atestăm o descentralizare a resurselor financiare, dar constatăm o centralizare"

      
25.06.2019    

Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian, vicepreședinte al CALM a mulțumit Guvernului condus de Maia Sandu pentru disponibilitatea de a da undă verde comunicării între APL și APC și și-a exprimat speranța că aceasta va fi una pe măsura așteptărilor autorităților publice locale.

„Noi ne-am confruntat cu diferite probleme și de fiecare dată ne doream să existe această comunicare, să avem un dialog instituționalizat. Spre regret, acest lucru nu a fost înțeles și atunci când în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM-ului, unii membri ai Guvernului ne-au spus că au 200 de numere de telefon ale primarilor și că acesta ar fi un real dialog, am avut impresia că ei nu conștientizează sau nici nu doresc să înțeleagă ce înseamnă acest dialog instituționalizat." Vorbind despre descentralizarea financiară, alesul local a afirmat că acest proces nu poate avea loc fără o descentralizare administrativă și  patrimonială.  

„Drumuri bune 1", și eu o să vin cu exemplul Strășeni, este un proiect ilegal. Și pentru că am vorbit despre ilegalitatea acestui program am avut zeci de ședințe de judecată, pentru că am știrbit din imaginea celor care promovează și implementează acest proiect. Este martor și mulțumesc Congresului Autorităților Locale pentru acest sprijin pe care mi l-a acordat ca să ieșim din această situație critică. Nu poate să existe, oameni buni, decizii unilaterale. Nu poate să se implementeze un proiect într-o localitate unde primarul nici nu știe ce drum se va construi, se va repara, de fapt, pentru că aceea nu o putem numi construcție. Nu poate să decidă un președinte de raion sau un alt om din cadrul unui partid care este la guvernare, care drum trebuie să fie construit, că acesta nu este un drum de acces spre instituții publice, nu este un drum cu un flux enorm de transport și de cetățeni. Propunerea noastră este foarte clară: de stopat aceste programe ilegale, aceste resurse care nu sunt repartizate după niște criterii foarte clare, ori... Stimați, primari, eu niciodată nu mă simt bine când un coleg de-al meu se simte rău. Trebuie să ne gândim la corectitudinea repartizării acestor resurse financiare".

Un alt subiect abordat de Valentina Casian a fost proiectul-pilot care se implementează în raionul Strășeni – alimentația copiilor. „Cum poate să fie implementat un proiect dacă această hotărâre de Guvern nu a fost consultată, ea a fost adusă la cunoștință ulterior, după două luni de implementare a proiectului, iar primarul dintr-o localitate cu peste 1500 de copii nici nu cunoaște.. Mai mult decât atât, perioada de pilotare a fost 01 aprilie-31 decembrie 2019. Spre regret, atunci când a fost adoptată hotărârea de Guvern, această perioadă a dispărut. Astăzi nu atestăm o descentralizare a resurselor financiare, dar ne confruntăm cu o centralizare." Primarul municipiului Strășeni a afirmat că 180 milioane de lei sunt concentrate în buzunarul unui singur antreprenor sau la autoritatea locală de nivelul II, pentru că contractul cu antreprenorul a fost semnat deja pentru următorii cinci ani. „Am întrebat autoritățile centrale, Consiliul raional și părinții care nici nu știau despre beneficiile acestui proiect. La întrebarea părintelui de ce nu ne-ați informat care vor fi beneficiile acestui proiect pentru copiii noștri, președintele de raion a răspuns că nu toate legile trebuie consultate cu cetățenii. În ce țară trăim, oameni buni? Părintele, cel care este, în primul rând, responsabil de sănătatea copilului, auzea la aceste întruniri că noi nu trebuie să avem copii obezi și până acum, toate serviciile prezente la aceste întruniri spuneau că crupele erau cu viermi și carnea alterată. Da, poate au fost unele neconformități, dar sunt organele care trebuiau sesizate și acesta nu este un motiv și nu este o explicație pentru toți părinții de a implementa un asemenea proiect. Astăzi vrem să știm foarte clar care sunt beneficiile acestui proiect și dacă trebuie sau nu de extins în întreaga țară, având ca exemplu situația din Strășeni. Până la momentul actual acest antreprenor desfășoară o activitate ilegală, pentru că contractele de comodat nu sunt semnate nici până astăzi."

„Cu noi s-a practicat să dialogheze prin dosare penale", a continuat Valentina Casian discursul său la întrevederea aleșilor locali cu Guvernul condus de Maia Sandu. Primarul de Strășeni și-a expus și punctul de vedere referitor la interacțiunea cu reprezentanții teritoriali ai Cancelariei de Stat. „Cum vor răspunde acești reprezentanți ai Cancelariei de Stat când un primar vine cu un proiect de decizie adoptată, Oficiul teritorial  al Cancelariei de Stat notifică, noi ajungem la Curtea Supremă de Justiție, iar acest proces durează ani de zile și are câștig primăria? Mă întreb cum răspunde acest reprezentant al Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru tot timpul și energia irosită de acești primari?"

Serviciul de Comunicare al CALM