Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Alexei Zatic, primar de Bravicea, Călărași: „Din sate nu trebuie să dispară îndeletnicirile strămoșești"

vezi mai mult

ACTIVITATEA CALM ÎN SPRIJINUL COMUNITĂȚILOR LOCALE!
25.06.2019     
 
CALM și Guvernul au stabilit ca procesul de descentralizare să devină o prioritate a Republicii Moldova!
25.06.2019     
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă: „Și în perioada crizelor politice lucrurile în RM au avansat datorită autorităților locale"
25.06.2019     
 
Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM: „Îmi doresc să avem reguli clare de joc"
25.06.2019     
 
Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al CALM: „Astăzi nu atestăm o descentralizare a resurselor financiare, dar constatăm o centralizare"
25.06.2019     
 

Alexei Zatic, primar de Bravicea, Călărași: „Din sate nu trebuie să dispară îndeletnicirile strămoșești"

      
29.05.2019    

Primarul din Bravicea, Călărași  încearcă să reanimeze îndeletnicirile strămoșești și în acest an Festivalul „La Hramul Căruțașilor" va ajunge la a treia ediție. Totodată, pentru a promova un mod sănătos de viață în localitate, administrația publică locală din Bravicea a deschis o sală de fitness unde vor avea acces toți doritorii.  

Sunteți la final de mandat, ați reușit să faceți tot ce v-ați propus?

Alexei Zatic: Îmi rămâne să organizez a treia ediție a Hramului Căruțașilor, eveniment preconizat să aibă loc în luna iulie-august. Acest festival reunește deținătorii de cai din Bravicea și din satele vecine, fiind o demonstrare a căruțelor și a cailor.

Se mai cresc cai în satele noastre, la Bravicea mai avem căruțași?

Alexei Zatic: Avem în sat circa 80 de cai. Calul este de ajutor omului la prelucratul pământului, iar căruța este cea mai ieftină unitate de transport.

Calul poate fi și un partener, la Chișinău se mai practică și călăritul...

Alexei Zatic: Am avut cândva cai de călărie, dar au cam dispărut aceste obiceiuri. La nuntă erau invitați oaspeții de către vorniceii călare pe cai și îmbrăcați în haine naționale. Înainte nu era atât de mult transport și la hram se duceau cu căruța cu cai. Încă mai există căruțași și trebuie să facem în așa fel încât această meserie să nu dispară, e vorba și de ecologie, dar și de îndeletnicirile strămoșești.

Săptămâna trecută la Bravicea, Călărași a fost deschisă o sală de fitness...

Alexei Zatic: Inițiativa a venit de la voluntara Corpului Păcii, domnișoara Anne, iar cu ajutorul sponsorilor am investit 162 mii lei în reparație și echipament. Așteptăm să vină nu doar tinerii, dar și femeile, bărbații, toți doritorii. Ne-am dorit să deschidem această sală deoarece la sat s-a cam uitat de sport.  

Ce nu ați reușit să faceți în acest mandat?

Alexei Zatic:  Am proiect pentru apă și canalizare în valoare de 27 milioane de lei, l-am depus din 2016 la ministerul Mediului, dar nu s-a reușit implementarea lui. Mai am un proiect pentru o fântână arteziană, dar tot există o problemă. Acum lucrăm la renovarea drumurilor.  Piatra este adusă grație redistribuirii Fondului Rutier, rămâne să reușesc reparația drumurilor stabilite împreună cu Consiliul local.

Vă mulțumim!