Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Optimizarea „oarbă” în administrația publică nu este o soluție și chiar poate dăuna calității serviciilor! Rezultatele unui studiu realizat de centrul analitic din Austria KDZ

vezi mai mult

CALM a semnat un protocol de cooperare cu Asociația Municipalităților din Rusia
18.08.2019     
 
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Toată clasa politică trebuie să înțeleagă că dacă nu dărâmăm această verticală a puterii, în zadar mai vorbim despre o justiție independentă”
15.08.2019     
 
Ana Moraru: „Să lăsăm primarii în pace și să ne privim în oglindă”
15.08.2019     
 
Un primar!
15.08.2019     
 
Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru: „Dacă nu vom contribui la dezvoltarea economiilor locale, RM va fi sortită să bată încă mulți ani pasul pe loc"
15.08.2019     
 

Optimizarea „oarbă” în administrația publică nu este o soluție și chiar poate dăuna calității serviciilor! Rezultatele unui studiu realizat de centrul analitic din Austria KDZ

      
14.05.2019    

Analizând rezultatele studiului realizat de Centrul KDZ pentru Cercetare în Administrația Publică din Austria, Thomas Prorok, directorul general adjunct al instituției explică faptul că nu reducerea locurilor de muncă în administrația locală în Europa Balcanilor de Vest este soluția, ci este nevoie de a spori calitatea, competența și performanța în acest domeniu.

Potrivit expertului austriac, accentul reformelor ar trebui să fie pus pe creșterea calității serviciilor, pe calificarea și performanța mai bună a personalului, nicidecum pe reducerea numărului angajaților.

„Comparând cele mai noi cifre din Austria, vom observa că la o populație de aproape 9 milioane de locuitori, 733.000 de persoane lucrează în sectorul public și 352.426 activează în guvernele centrale, regionale și locale. În UE, 9,9% din PIB este alocat "compensării angajaților din sectorul public", în Austria este de 10,6%, explică Thomas Prorok.

Expertul mai notează că în țările-membre ale OECD (organizație pentru cooperare și dezvoltare economică), 18,1% din angajați lucrează în sectorul public, în timp ce în Austria numărul acestora este de 15,9%.

„Nu ar trebui să avem încredere oarbă în reforma și cererea UE – de a "optimiza" administrația publică. Nu mărimea este problema, trebuie sporite calitatea, competența și performanța angajaților din APL”, a punctat Thomas Propok.

Centrul KDZ pentru Cercetare în Administrația Publică din Austria are drept scop consolidarea reformei guvernării și a administrației publice, dar și sprijinirea integrării europene la nivel local și regional. De asemenea, Centrul KDZ urmărește consolidarea capacităților entităților din țările Balcanilor de Vest și din Republica Moldova în cadrul pilonilor economici, de mediu și sociali ai dezvoltării durabile. Un alt obiectiv al Centrului este consolidarea capacităților autorităților din țările non-UE din Balcanii de Vest și Republica Moldova pentru a introduce și implementa acquis-ul comunitar relevant pentru guvernele locale și regionale. Acest lucru poate fi realizat prin construirea de structuri și cooperare pentru promovarea procesului de democratizare și dezvoltare locală.

Serviciul de Comunicare al CALM