Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru la CALRCE: „Noi, reprezentanții APL, vedem rezultate concrete în domeniul promovării descentralizării”

vezi mai mult

Dinu Guțuțui, primar de Zberoaia, Nisporeni: „De reformă este nevoie, dar nu acum!"
19.06.2019     
 
Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!
19.06.2019     
 
În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
18.06.2019     
 
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
17.06.2019     
 
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 

Primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru la CALRCE: „Noi, reprezentanții APL, vedem rezultate concrete în domeniul promovării descentralizării”

      
08.04.2019    

În cadrul dezbaterilor privind Raportul și recomandarea de țară  „Democrația locală și regională în Republica Moldova”, ce au avut loca la 4 aprilie, la Strasbourg, în cadrul celei de-a 36-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru a apreciat aspirațiile raportorilor de a ajuta Republica Moldova să aleagă calea corectă în contextul dezvoltării democrației locale, autonomiei locale, descentralizării, ca să devenim parte a Europei nu doar geografic, dar și prin lege. „Multe dintre propunerile expuse de raportori în domeniul dezvoltării democrației locale sunt luate în calcul de către puterea centrală actuală, în special este vorba de dreptul APL de a se adresa Curții Constituționale pentru a-și apăra drepturile. În pofida faptului că autonomia financiară a APL din Republica Moldova lasă de dorit, noi, reprezentanții APL vedem rezultate concrete în domeniul promovării descentralizării. Ca exemplu poate fi adusă descentralizarea Fondului Rutier.” Constantin Cojocaru a afirmat că mai sunt anumite probleme cărora  primarii și autoritățile centrale trebuie să le acorde atenție, fiind de părere că democrația fragilă pe care încercăm să o păstrăm are nevoie de susținerea colegilor europeni. De asemenea, membrul delegației Republicii Moldova la CALRCE a amintit că pe parcursul anului trecut a început să fie stabilizat un anumit mecanism de cooperare între guvernare și aleșii locali, realizare apreciată de alesul local. „Desigur că acest lucru nu este suficient, dar considerăm că pașii întreprinși, vizibili deja, arată că multe pot fi corectate și recuperate.”

Constantin Cojocaru a vorbit și despre alegerile locale care vor avea loc în curând în Republica Moldova, astfel mandatul membrilor delegației noastre la CALRCE fiind la final.  „Noi am acumulat suficientă experiență pentru a susține îndeplinirea recomandărilor raportorilor și ale CALRCE”, a conchis primarul municipiului Edineț.

Serviciul de Comunicare al CALM