Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Situația APL din Republica Moldova în atenția Comitetului Regiunilor al UE!

vezi mai mult

CALM a semnat un protocol de cooperare cu Asociația Municipalităților din Rusia
18.08.2019     
 
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Toată clasa politică trebuie să înțeleagă că dacă nu dărâmăm această verticală a puterii, în zadar mai vorbim despre o justiție independentă”
15.08.2019     
 
Ana Moraru: „Să lăsăm primarii în pace și să ne privim în oglindă”
15.08.2019     
 
Un primar!
15.08.2019     
 
Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru: „Dacă nu vom contribui la dezvoltarea economiilor locale, RM va fi sortită să bată încă mulți ani pasul pe loc"
15.08.2019     
 

Situația APL din Republica Moldova în atenția Comitetului Regiunilor al UE!

      
04.02.2019    

În cadrul Comisiei pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale (CIVEX) a Comitetului European al Regiunilor (CoR) ce a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie,  Alin-Adrian NICA, primarul comunei Dudeștii Noi, membru desemnat de Asociația Comunelor din România a propus ca unul dintre viitoarele subiecte abordate în cadrul programului de lucru al CoR să fie situația autorităților locale din Republica Moldova. Potrivit lui Alin-Adrian Nica, subiectul este important în contextul în care la 24 februarie în Republica Moldova vor avea loc alegeri generale, dar și datorită faptului că mai mult de 70% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt proeuropeni. „CORLEAP este o platformă minunată pentru țările din Parteneriatul estic, dar e bine ca periodic să ne concentrăm pe probleme specifice din aceste țări”, a menționat Alin Nica. Propunerea reprezentantului României a fost susținută și de către alți participanți la eveniment. Astfel, Tatiana Badan, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) va participa la următoarea întrunire a reprezentanților Comitetului European al Regiunilor ce va avea loc în luna aprilie și va face o prezentare a stării lucrurilor în domeniul autonomiei locale din Republica Moldova.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 28 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor. CoR le oferă regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate. Comitetul European al Regiunilor (CoR) intervine în mai multe etape ale procesului legislativ european. Comisiile CoR elaborează avize privind propunerile legislative ale UE, iar membrii se reunesc în  sesiune plenară pentru a vota și adopta avizele respective.

CORLEAP a fost înființat de Comitetul Regiunilor (CoR) în 2011, cu scopul de a conferi o dimensiune regională și locală Parteneriatului estic al UE.

Serviciul de Comunicare al CALM