Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Democrația locală și prioritățile APL din Republica Moldova în vizorul instituțiilor europene!

vezi mai mult

CALM a participat la atelierul de lucru privind necesitatea creării unei platforme de coordonare a APL și descentralizării!
21.05.2019     
 
 
Filialele CALM și ACoR cooperează în vederea accesării proiectelor transfrontaliere!
21.05.2019     
 
Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape: „Rolul autorităților locale și regionale este crucial în procesul de reconstruire a democrației europene”
20.05.2019     
 
 

Democrația locală și prioritățile APL din Republica Moldova în vizorul instituțiilor europene!

      
07.12.2018    

Instituțiile europene cer respectarea democrației locale și  rămân un susținător fidel al dezvoltării colectivităților locale din Republica Moldova!

 

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la sesiunea a 35-a a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). În cadrul evenimentului au fost prezentate concluziile Raportului privind alegerile locale în Republica Moldova din 20 mai 2018. Între altele, raportorul CALRCE Gun Marie Helgesen a atras atenția asupra faptului că autoritățile Republicii Moldova trebuie să asigure condiții pentru ca alegerile planificate să aibă loc în 2019  să fie corecte, transparente și democratice. De asemenea, a fost aprobat Raportul privind consultarea autorităților locale de către guvernare, alte subiecte de interes major fiind democrația locală și regională în mai multe state, integritatea și etica aleșilor locali, etc. Care a fost poziția reprezentanților delegației Republicii Moldova privind  subiectele abordate în cadrul sesiunii a 35-a a CALRCE aflăm în noul număr al ziarului Vocea Administrației Locale.

 O delegație a CALM a participat la marcarea celor 10 ani de la crearea PLATFORMA- organizație afiliată Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene. Astfel, pentru prima dată, o delegație din Republica Moldova a participat împreună cu reprezentanții României la ședința Comitetului European al Regiunilor – una dintre cele mai importante instituții de pe lângă Parlamentul Europei, responsabilă de APL.  CALM a lansat propunerea ca statul nostru să aibă reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, la moment în cadrul acestei instituții participă doar reprezentanți ai țărilor membre ale UE.

În cadrul unui interviu pentru provincial.md, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre rolul asociației, relația CALM cu autoritățile centrale, dar și alte aspecte importante ce vizează APL. 

La ședința Guvernului din 8 noiembrie curent, CALM a venit cu mai multe propuneri la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cerând ajustarea acestei legi cu cadrul  legal/constituțional  al autonomiei locale.  

CALM continue procesul de informare a membrilor săi: reforma APL în Norvegia a fost subiect de studiu pentru aleșii locali din Republica Moldova; noile servicii ale CALM au fost prezentate membrilor; perceptorii fiscali din cadrul APL, dar și secretarii consiliilor locale au avut parte de cursuri de instruire organizate de către CALM, astfel fiind consolidate rețelele acestor categorii de funcționari în cadrul CALM.  Dezvoltarea rurală este un obiectiv comun al CALM și SUA. În acest sens, la Chișinău a avut loc evenimentul organizat în comun „Dezvoltarea Economică și Implicarea Civică în localități mici și mijlocii." De asemenea, în cooperare cu Ambasada Franței la Chișinău a fost organizat  Forumul „Cooperarea descentralizată Franța-Moldova și dezvoltarea locală". Cum pot fi transformate unele aspecte negative ale migrației în oportunități aflăm la paginile 22 -24.

CALM, Structure Projects Network și Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență al MAI stabilesc noi priorități! La sediul CALM au fost puse la punct detalii privind trainingul organizat de către Asociația austrică de Pompieri și Asociația comunelor din Austria pentru reprezentanți ai APL și voluntari din Republica Moldova.

În această ediție a ziarului vă invităm să-i descoperiți sau redescoperiți pe Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni; Gheorghe Ojog, primar de Corjova, Criuleni; Sergiu Jereghi, primar de Cojușna, Strășeni.

Acestea, dar și alte subiecte importante le găsiți în noul număr al ziarului „Vocea Administrației Locale".

Oamenii informați sunt  puternici!

Fișier:

Ziarul Vocea Administratiei Locale