Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | UE își propune să consolideze rolul APL! Parteneriate strategice în interesul APL din Republica Moldova!

vezi mai mult

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Sper ca aceste alegeri vor aduce o clasă politică cu gândire strategică de stat care nu va dezbina, dar va uni societatea!”
22.02.2019     
 
CALM pledează pentru promovarea la nivelul UE a intereselor APL din RM! Premierul României Viorica Dăncilă: „Vom fi avocații Republicii Moldova în plenul instituțiilor europene!”
21.02.2019     
 
CALM și Asociația Orașelor Înfrățite din SUA stabilesc noi relații de cooperare!
20.02.2019     
 
CALM INTERNAȚIONAL: MAI MULTĂ ATENȚIE PENTRU APL, MAI MULTE PROGRAME ȘI FINANȚĂRI CU ACCES DIRECT PENTRU COMUNITĂȚILE LOCALE!
19.02.2019     
 
Rețeaua profesională a contabililor din APL - la ultima etapă de realizare!
18.02.2019     
 

UE își propune să consolideze rolul APL! Parteneriate strategice în interesul APL din Republica Moldova!

      
30.11.2018    
Centralizarea nu este o metodă pentru viitor, este o relicvă a trecutului!  Este un adevăr pe care ni-l spune președintele Comitetului European al Regiunilor  Karl-Heinz Lambertz, acesta fiind și unul dintre cele mai importante subiecte din noul număr al ziarului Vocea Administrației Locale. În cadrul unei adresări către președintele Parlamentului European Antonio Tajani, dar și către alți factori de decizie ai UE, Karl-Heinz Lambertz a vorbit despre starea Uniunii Europene prin prisma autorităților locale și regionale. Potrivit președintelui Comitetului European al Regiunilor, Europa poate fi puternică doar dacă orașele și municipiile ei vor fi dezvoltate. Dezvoltarea economică durabilă a satului nu poate avea loc fără un proces de descentralizare reală și fără implicarea APL – aceasta este una dintre concluziile participanților la lansarea Raportului de Stare a Țării 2018, elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Acesta este și adevărul constatat de către mai mulți primari intervievați de către echipa CALM, în condițiile în care aleșii locali nu prea sunt consultați de către inițiatorii acestei reforme. Primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM Constantin Cojocaru consideră că Republica Moldova a înregistrat succese în domeniul descentralizării atunci când CALM a fost auzit de către Guvern.  La paginile 6-9 ale ziarului vă invităm să aflați ce cred unii deputați, majoritatea foști aleși locali, despre condițiile în care ar trebui să aibă loc reforma administrativ-teritorială. Cooperarea dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația comunelor din România (ACoR), dar și Asociația Orașelor din România (AOR) dă roade: președintele ACoR Emil Drăghici  apără interesele APL din Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene; 50 de primari din Republica Moldova au participat la Festivalul „Satele Unite ale României", evenimentul a avut loc în județul Maramureș, România; peste o sută de primari din România și Republica Moldova s-au reunit la Chișinău la sfârșitul lunii septembrie. În cadrul acestui număr vă invităm să cunoașteți o parte din activitatea aleșilor locali: Ludmila Ceaglâc, primarul  comunei Calfa, Anenii Noi; Valeriu Varmari, primarul satului Hăsnășenii Mari, Drochia; Alexandru Sârbu, priimarul de Cubolta, Sângerei; Zinaida Țurcan, primarul de Temeleuți, Călărași; Pavel Codreanu, primarul comunei Ruseștii Noi, Ialoveni; Sergiu Cetulean, primarul comunei Parcani, Soroca; Olga Pac, primarul de Vișniovca, Cantemir; Sergiu Răcilă, primar de Carabetovca, Basarabeasca și Ion Baracu, primarul comunei Negurenii Vechi.

Oamenii informați sunt puternici!

Serviciul de Comunicare al CALM

Fișier: ziarul Vocea Autorităților Locale