Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Colectivitățile locale din Republica Moldova sunt parte indispensabilă a spațiului comun cultural și de valori român și european!

vezi mai mult

CALM a participat la atelierul de lucru privind necesitatea creării unei platforme de coordonare a APL și descentralizării!
21.05.2019     
 
 
Filialele CALM și ACoR cooperează în vederea accesării proiectelor transfrontaliere!
21.05.2019     
 
Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape: „Rolul autorităților locale și regionale este crucial în procesul de reconstruire a democrației europene”
20.05.2019     
 
 

Colectivitățile locale din Republica Moldova sunt parte indispensabilă a spațiului comun cultural și de valori român și european!

      
28.11.2018    

La 26 noiembrie, la București a avut loc Conferința „Investițiile și coeziunea în regiunile și comunitățile locale din Europa. Promovarea inovației și moștenirii culturale."  Evenimentul a fost organizat de către grupul politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor de pe lângă Parlamentul European.

La Conferință au participat reprezentanți ai APL din România, Polonia, Lituania, Letonia,  Estonia, Marea Britanie, etc. La inițiativa și invitația Asociației Comunelor din România (ACoR), în persoana președintelui ACoR Emil Drăghici, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost reprezentat de către directorul executiv Viorel Furdui și primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru, care a prezentat un discurs intitulat:

"Colectivitățile locale din Republica Moldova - valori și aspirații culturale comune ca părți integrante și indispensabile ale spațiului cultural românesc și european."

Scopul participării reprezentanților Republicii Moldova a fost de a reitera în fața acestei structuri importante a  UE  că colectivitățile locale din Republica Moldova fac parte dintr-un spațiu cultural, identitar și valoric comun și indispensabil de cel român și european. De aceea, comunitățile locale, orașele și satele din Republica Moldova  merită o atenție sporită  din partea instituțiilor  UE, inclusiv prin includerea reprezentanților  săi (CALM) în diverse structuri europene responsabile de domeniul APL. Astfel, dezideratul nostru este ca vocea autorităților locale din Republica Moldova să fie auzită si luată în considerație la nivelul UE atunci când sunt elaborate politici și programe de dezvoltare și  susținere financiară a Republicii Moldova.

În cadrul unui discurs, Constantin Cojocaru a subliniat faptul că Republica Moldova trebuie să fie susținută împreună cu România, ca un singur spațiu cultural și valoric, adevăr ce ar trebui să ofere un statut aparte  Republicii Moldova, mai ales în condițiile în care cea mai pare parte  din populație deține cetățenia română si a altor țări UE (bulgară, portugheză, italiană, spaniolă etc. ) - adică sunt deja și cetățeni ai Uniunii Europene: „Valorile naționale și culturale comune ale colectivităților locale din Republica Moldova și cele din România  rămân a fi un argument  incontestabil pentru apropierea RM de Uniunea Europeană." În acest context, primarul municipiului Edineț a mulțumit statului român pentru susținerea necondiționată a Republicii Moldova pe parcursul anilor. 

Un alt argument adus de vicepreședintele CALM a fost cel legat de aspirațiile și identitatea profund  europeană a majorității colectivităților locale din R.Moldova. 

„Colectivitățile locale din RM, în marea lor majoritate, sunt cele mai fidele promotoare ale valorilor democratice și culturale europene. În afară de identitatea comună,  aceasta realitate  se explică și prin faptul că orașele și satele din RM  beneficiază direct de investițiile europene, iar conștientizarea respectivă vine și de la impactul benefic al investițiilor Uniunii Europene în dezvoltarea statului și a comunităților locale. Anume datorită investițiilor, programelor, proiectelor din partea Uniunii Europene, satele și orașele din RM se schimba spre bine din punct de vedere al infrastructurii, serviciilor  și condițiilor de viață. Aceasta ramine a fi o oportunitate a noastră de a ne dori a fi parte componentă a acestui spațiu. Credem că comunitățile locale din RM, în baza celor menționate anterior, dar și datorită faptului că RM este țară asociată la UE, trebuie să beneficieze de un statut special, inclusiv să-i fie acordat dreptul  de a participa în cadrul diferitelor structuri ale Uniunii Europene  specializate pe domeniul APL și dezvoltării regionale", a declarat Constantin Cojocaru.

 Vicepreședintele CALM a accentuat faptul ca ar fi oportun și necesar de a permite accesul APL din RM, comunităților locale și regionale, în general, la fondurile și programele investiționale /de dezvoltare ale  UE în mod direct sau, în caz de anumite incertitudini, cel puțin prin intermediul parteneriatelor cu colectivitățile locale din Romania și alte țări ale UE.   „Identitatea europeană și culturală comună a colectivităților locale din R. Moldova și România este și va rămâne un element distinct  fundamental, care ar situa RM mult mai aproape de spațiul  UE, spre deosebire  de alte  țări asociate. Conștientizarea acestei realități ar duce la menținerea unei stabilități sigure geopolitice, dar și la păstrarea, menținerea și ducerea prin timp a tuturor moștenirilor culturale păstrate de-a lungul secolelor."

 Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că toate aceste propuneri au fost susținute necondiționat de către reprezentanții României, dar și de către colegii din Lituania, Estonia, Polonia, Spania și ai altor țări. „Chiar și Rezoluția Parlamentului European cere redirecționarea suportului financiar, inclusiv către APL. Suntem recunoscători ACoR-ului, președintelui Emil Drăghici, prim-vicepreședintelui Mariana Gâju pentru susținerea CALM-ului, a autorităților locale din Republica Moldova și promovarea intereselor acestora în cadrul instituțiilor europene."

 Participanții la Conferință au întreprins o vizită la Muzeul Satului din București, acolo unde domnește spiritul autentic românesc. 

 Serviciul de Comunicare al CALM