Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Cea de-a 35-a sesiune a CALRCE a reunit la masa negocierilor reprezentanții CALM/APL și APC

vezi mai mult

Inginerii cadastrali din cadrul APL își întăresc capacitățile profesionale în cadrul CALM!
17.11.2018     
 
Conform unor analize prealabile, există riscul ca în anul 2019 bugetele locale să piardă venituri de până la 400 milioane de lei!
16.11.2018     
 
CALM constată mai multe impedimente în activitatea secretarilor Consiliilor locale și solicită Guvernului să intervină!
15.11.2018     
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Încerc să creez un nume localității mele"
15.11.2018     
 
Alexei Burlacu, primarul comunei Rogojeni, raionul Șoldănești: „Chiar dacă avem două uzine de asfalt în localitate tot prin glod mergem"
14.11.2018     
 

Cea de-a 35-a sesiune a CALRCE a reunit la masa negocierilor reprezentanții CALM/APL și APC

      
02.11.2018    

Miercuri, 31 octombrie curent, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), membri ai delegației naționale la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) au avut o întrevedere cu conducerea Cancelariei de Stat, în frunte cu Secretarul General al Guvernului, Dna Lilia Palii. Evenimentul a avut loc în contextul în care în perioada 6-8 noiembrie curent, la Strasbourg se va desfășura cea de-a 35-a sesiune a Congresului Autoritatilor Locale si  Regionale al Consiliului Europei (CALRCE).

În special, au fost abordate unele aspecte ale agendei sesiunii 35 a CALRCE, inclusiv  raportul  de informare al Comitetului de Monitorizare al CALRCE pe marginea misiunii de observare a alegerilor locale anticipate în municipalități din Republica Moldova (20 mai și 3 iunie 2018).

S-a discutat despre posibilitatea transmiterii în cadrul celei de-a 35-a sesiune a CALRCE a unui mesaj comun din partea CALM și Guvernului sau, cel puțin o apropiere a pozițiilor celor două niveluri de guvernare.

În același timp, s-a abordat subiectul privind schimbarea componenței Delegației naționale la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, prin înlocuirea fostului primar al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă cu actualul primar interimar Ruslan Codreanu, fiind menționată necesitatea respectării unor proceduri și reglementări . 

De asemenea, în cadrul întrunirii au fost supuse dezbaterilor probleme prioritare și actuale din activitatea autorităților locale, cum ar fi noul sistem de achiziții publice, programul de renovarea a drumurilor, investițiile și proiectele implementate în comunitățile locale, noul cod al Urbanismului și Construcțiilor, etc.

Un subiect distinct a constituit modificarea sistemului de salarizare în APL, CALM venind cu mai multe propuneri privind îmbunătățirea acestuia. Reprezentanții autorităților centrale au afirmat că se va ține cont de inițiativele CALM. Una dintre constatări a fost că din cauza anumitor inexactități în cadrul normativ, Cancelaria de Stat se confruntă cu impedimente în activitate, tot așa cum se întâmplă și în cazul APL, mai ales în domenii precum salarizarea sau achizițiile publice.

Suplimentar, au fost înaintate mai multe propuneri de îmbunătățire a mecanismelor de dialog și consultări în cadrul procesului decizional. Lilia Palii, Secretar General al Guvernului a înaintat o invitație CALM de a participa la ședințele săptămânale ale Secretarilor de Stat din cadrul tuturor ministerelor. CALM a salutat această inițiativă, exprimându-și convingerea că un dialog instituționalizat real si permanent reprezintă o condiție esențială pentru  soluționarea problemelor din cadrul administrației locale.