Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM, Structure Projects Network și Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență al MAI stabilesc noi priorități!

vezi mai mult

Coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci: „CALM - schimbări importante pe arena internațională”
14.02.2019     
 
Expertul CALM Irina Luncașu: „Forța noastră este mare atunci când suntem uniți!”
14.02.2019     
 
Prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România Mariana Gâju: „Întrevederea CALM cu președintele Comitetului European al Regiunilor al UE - un pas important spre integrarea APL din Republica Moldova în spațiul cultural și valoric european!
12.02.2019     
 
O autonomie locală reală ar schimba esențial lucrurile în folosul cetățenilor și ar crește bunăstarea lor!
11.02.2019     
 
Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România la COR: „Comunitățile locale din Republica Moldova sunt deja parte a spațiului valoric european”
08.02.2019     
 

CALM, Structure Projects Network și Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență al MAI stabilesc noi priorități!

      
08.10.2018    

Joi, 4 octombrie, la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut loc o întrevedere între directorul executiv al CALM Viorel Furdui, expertul CALM în domeniul juridic Ludmila Malai, Hans Kohler, fost primar în Austria, reprezentant al Structure Projects Network, și Gheorghe Bivol, reprezentant al Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În cadrul întrevederii s-a discutat despre colaborarea tripartită dintre CALM, Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență al MAI și Structure Projects Network. Au fost puse la punct unele detalii privind trainingul ce va fi organizat de către Asociația austriacă de Pompieri și Asociația comunelor din Austria pentru primari și voluntari din Republica Moldova. Modalitățile de creare a unei asociații a voluntarilor și identificarea surselor de finanțare a acestora au fost alte subiecte abordate. În acest sens a fost adus exemplul Austriei - în cazul în care casa este asigurată împotriva incendiilor, 3% din sumă revine pompierilor voluntari. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat importanța identificării surselor de finanțare a pompierilor voluntari din comunitățile locale, în condițiile în care aceștia sunt gata mereu să-și pună viața în pericol pentru a salva alte vieți.

Pregătirea condițiilor necesare pentru aducerea pe parcursul anului viitor a noilor autospeciale a constituit un alt subiect al discuției. De asemenea, în premieră vor fi aduse în calitate de donației și microbuze pentru a transporta detașamentele de pompieri voluntari la lichidarea incendiilor.

Hans Kohler a relatat despre vizitele întreprinse împreună cu Gheorghe Bivol în localitățile în care primarii și-au manifestat intenția de a gestiona o autospecială.

De asemenea, a fost analizat regulamentul-tip privind crearea centrelor de pompieri voluntari. Și în acest caz,  Hans Kohler a adus exemple din legislația austriacă.

Totodată, Hans Kohler a vorbit despre modelul Austriei de reprezentare a cetățenilor în Legislativ de către foști primari, explicând că aleșii locali cunosc cel mai bine realitățile din comunitățile locale, fiind autoritatea cea mai apropiată de alegători și bucurându-se de cea mai mare încredere din partea acestora.

Prin intermediul Structure Projects Network, datorită relațiilor de bună cooperare între această asociație austriacă, CALM și Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență al MAI, până la ora actuală în Republica Moldova au fost aduse în calitate de donație 38 de autospeciale, comunitățile locale beneficiază de  9 dintre acestea.

Departamentul de Comunicare al CALM