Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | A fost facilitat accesul la actele normative în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale

vezi mai mult

În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
18.06.2019     
 
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
17.06.2019     
 
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 
Diaspora și autoritățile locale contribuie la dezvoltarea comunităților!
15.06.2019     
 
CALM invitat la Bruxelles să celebreze alături de structurile Parlamentului European și Consiliului Europei!
15.06.2019     
 

A fost facilitat accesul la actele normative în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale

      
06.10.2018    

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) informează că accesul la actele normative în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale a a devenit mai ușor. Potrivit Agenției Relații Funciare și Cadastru, care este autoritatea coordonatoare a infrastructurii naționale de date spațiale, mecanismul de obținere a acestor informații este posibil de la o entitate publică responsabilă și deținătoare de asemenea date, prin servicii de rețea sau purtători electronici de informație, conform Hotărârii Guvernului nr.254 dn 27 martie 2018 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la normele de partajare a seturilor de date spațiale și a serviciilor aferente între entitățile publice și terți.

Pentru a utiliza datele spațiale prin intermediul serviciiilor de rețea este nevoie de completat și de expediat entității publice responsabile de date spațiale o cerere, astfel veți obține gratuit loghinul și parola.

Pe geoportalinds.gov.md puteți examina care sunt metadatele pentru seturile de date spațiale ce vă interesează și astfel să aflați ce entitate publică este responsabilă de datele spațiale, precum și datele de contact a persoanelor responsabile din cadrul entităților publice.

Cererea poate fi accesată aici: http://www.inds.gov.md/geoportal_inds 

Totodată, CALM vă informează că entitățile publice ce crează date spațiale noi, dar și cele existente trebuie să se conducă de actele normative, în vederea asigurării interoperabilității datelor spațiale și descrierea lor prin metadate, precum și publicarea lor pe geoportalulinds.gov.md.

De asemenea, actele normative în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale pot fi accesate pe pagina informativă a infrastructurii naționale de date spațialewww.inds.gov.md, la rubrica „Transparență decizională" (http://www.inds.gov.md/transparenta-decizionala/acte-legislative-si-normative).

În cazul în care în procesul creării sau accesării datelor spațiale vă confruntați cu probleme sau dificultăți, nu ezitați să contactați Agenția Relații Funciare și Cadastru la nr. De telefon: 022-88-12-54 sau 022-88-12-24.

Departamentul de Comunicare al CALM