Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Descentralizarea și reforma administrativ-teritorială în atenția CALM, Comunitatea Mea și IREX!

vezi mai mult

Dinu Guțuțui, primar de Zberoaia, Nisporeni: „De reformă este nevoie, dar nu acum!"
19.06.2019     
 
Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!
19.06.2019     
 
În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
18.06.2019     
 
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
17.06.2019     
 
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 

Descentralizarea și reforma administrativ-teritorială în atenția CALM, Comunitatea Mea și IREX!

      
01.10.2018    

La 26 septembrie, la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova a avut loc o întrevedere între reprezentanții CALM și Comunitatea Mea. La eveniment au participat expertul CALM Alexandru Osadci, directorul adjunct IREX Kevin Rubio, Programul „Comunitatea Mea" a fost reprezentat de responsabilul de componenta de politici în domeniul APL Ion Gumene, consultantul privind guvernanța și reglementarea în economiile în curs de dezvoltare Patrick Meagher.

Prioritățile, problemele și provocările în procesul implementării reformei privind descentralizarea  fiscală, autonomia operațională, caracterul contradictoriu al cadrului normativ au constituit unul dintre subiectele discuției. Totodată, au fost făcute schimburi de opinii privind etapa la care este acest proces, dar și despre realizările ce s-au întreprins în ultimii ani în domeniul descentralizării.

Reforma administrativ-teritorială a fost o altă temă abordată în cadrul întrevederii. Experții au menționat importanța implicării în procesul consultativ a tuturor actorilor interesați: APL, APC, societatea civilă, partenerii externi, etc.

Participanții la întrevedere au scos în evidență faptul că între Comunitatea Mea și CALM există o cooperarea multidimensională, iar consolidarea instituțională, serviciile și expertiza CALM reprezintă o sursă sigură de informare pentru APL  și contribuie la fortificarea democrației locale.

Amintim că la 20 septembrie a avut loc lansarea programului  SUA „Comunitatea Mea", realizat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și asociația IREX. Este unul dintre cele mai importante programe de care a beneficiat Republica Moldova de-a lungul timpului, destinat administrației publice locale, volumul finanțării fiind de circa 20 milioane de dolari, bani ce vor fi investiți pe parcursul a cinci ani în dezvoltarea locală, creșterea capacităților APL, politici publice în domeniul descentralizării și autonomiei locale. Peste 100 de comunități vor fi implicate în cadrul implementării acestui program de care vor beneficia peste 100000 de cetățeni ai Republicii Moldova. CALM este unul dintre partenerii generali ai proiectului „Comunitatea Mea" implicându-se în elaborarea conceptului acestui proiect, contribuind cu expertiză, consultanță și altă informație necesară.

Departamentul de Comunicare al CALM