Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Descentralizarea și reforma administrativ-teritorială în atenția CALM, Comunitatea Mea și IREX!

vezi mai mult

Coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci: „CALM - schimbări importante pe arena internațională”
14.02.2019     
 
Expertul CALM Irina Luncașu: „Forța noastră este mare atunci când suntem uniți!”
14.02.2019     
 
Prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România Mariana Gâju: „Întrevederea CALM cu președintele Comitetului European al Regiunilor al UE - un pas important spre integrarea APL din Republica Moldova în spațiul cultural și valoric european!
12.02.2019     
 
O autonomie locală reală ar schimba esențial lucrurile în folosul cetățenilor și ar crește bunăstarea lor!
11.02.2019     
 
Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România la COR: „Comunitățile locale din Republica Moldova sunt deja parte a spațiului valoric european”
08.02.2019     
 

Descentralizarea și reforma administrativ-teritorială în atenția CALM, Comunitatea Mea și IREX!

      
01.10.2018    

La 26 septembrie, la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova a avut loc o întrevedere între reprezentanții CALM și Comunitatea Mea. La eveniment au participat expertul CALM Alexandru Osadci, directorul adjunct IREX Kevin Rubio, Programul „Comunitatea Mea" a fost reprezentat de responsabilul de componenta de politici în domeniul APL Ion Gumene, consultantul privind guvernanța și reglementarea în economiile în curs de dezvoltare Patrick Meagher.

Prioritățile, problemele și provocările în procesul implementării reformei privind descentralizarea  fiscală, autonomia operațională, caracterul contradictoriu al cadrului normativ au constituit unul dintre subiectele discuției. Totodată, au fost făcute schimburi de opinii privind etapa la care este acest proces, dar și despre realizările ce s-au întreprins în ultimii ani în domeniul descentralizării.

Reforma administrativ-teritorială a fost o altă temă abordată în cadrul întrevederii. Experții au menționat importanța implicării în procesul consultativ a tuturor actorilor interesați: APL, APC, societatea civilă, partenerii externi, etc.

Participanții la întrevedere au scos în evidență faptul că între Comunitatea Mea și CALM există o cooperarea multidimensională, iar consolidarea instituțională, serviciile și expertiza CALM reprezintă o sursă sigură de informare pentru APL  și contribuie la fortificarea democrației locale.

Amintim că la 20 septembrie a avut loc lansarea programului  SUA „Comunitatea Mea", realizat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și asociația IREX. Este unul dintre cele mai importante programe de care a beneficiat Republica Moldova de-a lungul timpului, destinat administrației publice locale, volumul finanțării fiind de circa 20 milioane de dolari, bani ce vor fi investiți pe parcursul a cinci ani în dezvoltarea locală, creșterea capacităților APL, politici publice în domeniul descentralizării și autonomiei locale. Peste 100 de comunități vor fi implicate în cadrul implementării acestui program de care vor beneficia peste 100000 de cetățeni ai Republicii Moldova. CALM este unul dintre partenerii generali ai proiectului „Comunitatea Mea" implicându-se în elaborarea conceptului acestui proiect, contribuind cu expertiză, consultanță și altă informație necesară.

Departamentul de Comunicare al CALM