Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | A doua Ședința grupului de lucru privind administrația publică locală a avut loc la inițiativa CALM

vezi mai mult

În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
18.06.2019     
 
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
17.06.2019     
 
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 
Diaspora și autoritățile locale contribuie la dezvoltarea comunităților!
15.06.2019     
 
CALM invitat la Bruxelles să celebreze alături de structurile Parlamentului European și Consiliului Europei!
15.06.2019     
 

A doua Ședința grupului de lucru privind administrația publică locală a avut loc la inițiativa CALM

      
30.09.2018    

A doua ședință a  grupului de lucru privind administrația publică locală a avut loc la 26 septembrie, curent. Evoluțiile pe marginea deciziilor aprobate în ședința anterioară (în conformitate cu Procesul verbal nr.29-16-6135 al ședinței Grupului de lucru privind administrația publică locală din 11 iulie 2018),  probleme aferente statutului instituțiilor preșcolare, modul de organizare și funcționare a acestora au constituit subiectele abordate în cadrul întrevederii reprezentanților  APC și Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).  Evenimentul ce a avut loc la inițiativa CALM  a fost prezidat de către Secretarul general adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi și președintele CALM, primarul de Selemet Tatiana Badan, grupul de lucru fiind format din reprezentanți ai Guvernului și ai CALM, prin dispoziția prim-ministrului Pavel Filip din 13 iunie 2018.

Salarizarea în domeniul APL și creșterea bazei de venituri ale APL au fost subiectele abordate în cadrul ședinței anterioare. În acest sens, reprezentantii CALM și-au exprimat îngrijorarea privind nerealizatea de către autorități pe parcurs a trei luni de la ultima  ședință a deciziei anterioare  privind crearea unui grup special privind  simplificarea procedurii  constatării costului  bunurilor imobile în scop de impozitare .

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au motivat lipsa de acțiuni prin modificarea recentă a legislației si trecerea competenței în acest domeniu către Ministerul Finanțelor. CALM a menționat că acum  este important de întreprins măsuri urgente, în contextul în care deja începe procesul de elaborare a bugetelor pentru anul viitor și ca obiectiv trebuie să avem oferirea acestui instrument APL, în vederea măririi bazei fiscale proprii.

Problema salarizării angajaților din APL a fost un alt subiect pus în discuție. Această Lege a intrat în vigoare la 17 septembrie curent, urmează ca aleșii locali, viceprimarii și personalul tehnic să primească salarii majorate. Cu referire la noua lege a salarizării, reprezentanții CALM au constatat cu îngrijorare continuarea practicilor de elaborare a unor proiecte de  acte normative importante  fara implicarea /consultarea  corespunzătoare  și de la etapele initiale a reprezentanților APL în procesul de elaborare a Legi privind salarizarea. Nici un reprezentant al APL neparticipând  la elaborarea  acestei legi. Aceasta practica fiind contrară tuturor  actelor normelor naționale și internaționale, inclusiv recomandărilor Consiliului Europei. 

În alt context, membrii CALM au fost informați despre faptul că grădinițele nu vor trece din subordinea APL de nivelul I către alte nivele. În acest sens, membrii APC au anunțat că se lucrează la o nouă formulă de finanțare a grădinițelor, intenția fiind de a aplica aceeași formulă ca și în cazul școlilor. O problemă acută abordată în cadrul ședinței a fost lipsa bucătarilor în instituțiile preșcolare. Din cauza salarizării precare, a volumul mare de muncă și a responsabilității enorme, în foarte multe grădinițe acești specialiști lipsesc. Reprezentanții APL au adus exemple când tot colectivul didactic, în loc să se dedice procesului educativ, este nevoit să pregătească mâncare. În vizorul grupului de lucru au fost și achizițiile publice de produse alimentare. Potrivit reprezentanților APL, sistemul actual nu este flexibil și APL sunt adesea constrânse să procure produse mai scumpe și mai puțin calitative, în detrimentul unor agenți economici locali. Dacă anterior laptele putea fi procurat direct de la sursă, astăzi acest lucru este imposibil, acest produs fiind adus de la sute de km, deoarece persoanele care au câștigat tenderul au oferit un preț mai mic, deși adesea calitatea lasă de dorit.

Reprezentanții Guvernului au menționat că această problemă este cunoscută, fiind în vizorul premierului și se încearcă identificarea unor soluții.

O altă propunere a CALM a fost crearea unor grupuri tehnice de lucru pe lângă fiecare minister, formate din reprezentanți ai APC și APL, pentru a putea fi abordate subiecte tehnice, în funcție de tematica acestora și astfel să fie identificate mai rapid soluțiile la problemele ce apar.

Departamentul de Comunicare al CALM