Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | REFORMA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ ȘI EXEMPLE DE DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN NOUA EDIȚIE A EMISIUNII "LA ÎNĂLȚIME CU CALM"

vezi mai mult

Cooperarea între CALM și IGSU: autospecialele donate de Austria vor ajunge în proprietatea colectivităților locale!
21.01.2019     
 
Utilizarea pășunilor și dezvoltarea sectorului ovin în atenția CALM și a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului!
21.01.2019     
 
Petru Cozlan, primar de Cățeleni, Hâncești: „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, așa cum sunt ele"
16.01.2019     
 
Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian: „Mă bucur că suntem parte a celor mai mari proiecte ce se realizează în Republica Moldova”
16.01.2019     
 
Emilia Albu, primar de Mereșeuca, Ocnița: „În activitatea noastră este nevoie de perseverență, curaj, dârzenie și insistență”
16.01.2019      Foto edit.ocn.md   
 

REFORMA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ ȘI EXEMPLE DE DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN NOUA EDIȚIE A EMISIUNII "LA ÎNĂLȚIME CU CALM"

      
15.09.2018    

În ediția de sâmbătă, 15 septembrie, a emisiunii „La Înălțime cu CALM”, de la ora 10.00, abordăm subiecte importante pentru comunitățile noastre locale. I-am întrebat pe câțiva deputați, membri ai Comisiei Administrație Publică, unii dintre ei foști aleși locali, care sunt soluțiile ce ar permite dezvoltarea localităților rurale, ce cred despre reforma administrativ-teritorială și în ce condiții ar putea fi implementată aceasta. În cadrul emisiunii aflăm opiniile deputatului PSRM Oleg Lipskii, deputatului PLDM Iurie Țap, deputatului PCRM Elena Bodnarenco și deputatului PL Ștefan Vlas.
În perioada 3-7 septembrie, 6 primari de orașe din Republica Moldova (Strășeni, Ialoveni, Leova, Telenești, Edineț, Cantemir), parteneri ai Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, au întreprins o vizită de studiu în Slovacia. Tematica a fost ”Dezvoltarea Economică Locală”, iar aleșii locali din Republica Moldova au vizitat câteva primării cu proiecte de succes în atragerea investițiilor, Agenția SARIO, ce monitorizează activitatea celor 67 de parcuri industriale din Slovacia și au avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației primarilor din Slovacia ZMOS. Din această experiență ne vor împărtăși doi vicepreședinți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM): Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni și Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.
20 de primării din Republica Moldova sunt câștigătoare ale proiectului Comunitatea Mea. Acesta este inițiat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și este un rezultat de conlucrare între Guvernul RM, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai țării noastre – SUA. Valoarea proiectului depășește 20 milioane de dolari și are ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor locale prin investiții capitale, implementarea politicilor naționale în domeniul descentralizării, consolidarea APL, dar și participarea populației în luarea deciziilor la nivelul APL. Durata implementării programului „Comunitatea Mea" este de 5 ani. În total, beneficiari vor fi peste 100 de localități și peste 100 000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Despre acest proiect vom discuta cu Elena Savițchi, primarul satului Borogani, Leova și Ivan Negruța, primarul satului Valea Perjei, Taraclia. Sperăm că v-am convins să fiți „La Înălțime cu CALM” și sâmbătă, 15 septembrie, între orele 10.00 și 12.00. Vă invităm să ne ascultați în fiecare zi de sâmbătă, la Eco FM, pe frecvențele 97,6 MHz – Fălești, 100,2 MHz – Sângerei, 104,4 MHz – Anenii Noi, 98.5MHz – Ștefan Vodă sau online pe site-ul ecofm.md: http://ecofm.md/asculta-live/