Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM susține eliminarea barierelor în procesul de înregistrare a GAL-urilor

vezi mai mult

Republica Moldova este codașă la capitolul autonomiei fiscale a autorităților publice locale
20.03.2019     
 
Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian: „Susținerea de care se bucură CALM-ul din partea asociațiilor reprezentative ale APL din România este foarte benefică pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova”
20.03.2019     
 
Ion Munteanu, primar de Fetești, Edineț: „Viorile și violoncelele fabricate în Fetești ajung în toate colțurile lumii”
20.03.2019     
 
Natalia Petrea, primar de Costești, Ialoveni: „Ne dorim legătură directă cu finanțatorii europeni”
20.03.2019     
 
Inițiativele CALM la nivelul Uniunii Europene dau REZULTATE: numărul fondurilor UE pentru APL vor fi majorate substanțial și va fi creat un forum consultativ permanent cu APL!
19.03.2019     
 

CALM susține eliminarea barierelor în procesul de înregistrare a GAL-urilor

      
19.07.2018    

La 18 iulie a avut loc ședința Comitetului de Monitorizare și Coordonare (CMC) a Programului LEADER în Republica Moldova. La  eveniment au participat secretarul general de stat Iurie Ușurelu, șeful Direcției politici și programe de dezvoltare rurală Galina Petrachi, expertul AT ENPARD Panagiotis Patras, directorul executiv al CALM Viorel Furdui, primarul de Sărata Veche, Fălești, vicepreședintele CALM Maria Galiț și primarul satului Limbenii Noi, Glodeni Anatol Buzut.

În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte privind modificarea și completarea componenței și a Regulamentului de activitate a Comitetului de Monitorizare și Coordonare a Programului LEADER în Republica Moldova.

Totodată, Galina Petrachi a prezentat unele inițiative legislative privind constituirea Grupurilor de Acțiune Locală și implementarea măsurilor LEADER.

Cei prezenți au fost informați despre modificările de Lege care vor fi aprobate în regim de urgență pentru a elimina barierele actuale în procesul de înregistrare a GAL-urilor și despre participarea autorităților locale în calitate de fondatori.

 Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a insistat asupra importanței acestor modificări și necesității adoptării acestora.

 De asemenea, în cadrul ședinței au fost selectați membrii din cadrul GAL-urilor pentru vizita de studiu în Grecia cu tematica „Transfer de experiență în programarea  și implementarea intervenției pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă în zonele rurale."

Participanții la ședință au pus în discuție și subiectul privind numărul populației care ar defini zonele de intervenție pentru măsurile LEADER.

GAL-ul este un parteneriat între autorităţile şi instituţiile locale, întreprinderile locale şi organizaţiile societăţii civile, format cu scopul de a identifica împreună problemele şi resursele satelor care au decis să coopereze, de a elabora o strategie participativă pentru a crea oportunități de dezvoltare a acestor comunități.

Programul LEADER reprezintă o inițiativă a UE privind dezvoltarea rurală, prin punerea în valoare a resurselor specifice unui teritoriu rural în cadrul unei strategii de dezvoltare conform contextului local.

Departamentul de Comunicare al CALM