Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Comitetul Director al Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică s-a întrunit într-o nouă ședință

vezi mai mult

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Sper ca aceste alegeri vor aduce o clasă politică cu gândire strategică de stat care nu va dezbina, dar va uni societatea!”
22.02.2019     
 
CALM pledează pentru promovarea la nivelul UE a intereselor APL din RM! Premierul României Viorica Dăncilă: „Vom fi avocații Republicii Moldova în plenul instituțiilor europene!”
21.02.2019     
 
CALM și Asociația Orașelor Înfrățite din SUA stabilesc noi relații de cooperare!
20.02.2019     
 
CALM INTERNAȚIONAL: MAI MULTĂ ATENȚIE PENTRU APL, MAI MULTE PROGRAME ȘI FINANȚĂRI CU ACCES DIRECT PENTRU COMUNITĂȚILE LOCALE!
19.02.2019     
 
Rețeaua profesională a contabililor din APL - la ultima etapă de realizare!
18.02.2019     
 

Comitetul Director al Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică s-a întrunit într-o nouă ședință

      
12.07.2018    

Pe data de 27 iunie 2018 în orașul Cimișlia a avut loc cea de-a doua ședință a Comitetului Director al Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică.

Circa 41 de reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene, DG NEAR, Partenerilor din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina (ministere, agenții guvernamentale, asociații) s-au întrunit pentru a discuta progresul acțiunilor privind implementarea inițiativei la nivel regional. Din partea Republicii Moldova au participat reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Congresului Autorităților Publice din Moldova, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum și autorităților publice locale.

Ședința Comitetului Director a fost deschisă de către viceprimarul orașului Cimișlia, domnul Florin Berejan, care a salutat participanții și a prezentat o scurtă trecere în revistă a participării orașului Cimișlia la inițiativa Primarii pentru Creștere Economică, precum și a evidențiat importanța acestui program pentru promovarea dezvoltării locale.

Domnul Alexandru Osadci (Congresul Autorităților Locale din Moldova), a susținut vorbitorul anterior, menționând că programele care susțin creșterea economică locală sunt de o importanță deosebită pentru beneficiarii finali - populația. Acestea vizează exact ceea ce trebuie să țintească. El și-a exprimat speranța că UE va direcționa mai multe resurse spre programe care contribuie la atragerea investițiilor în comunitățile locale.

Dl Felipe De La Mota (Comisia Europeană, DG NEAR), în calitate de președinte, a reafirmat angajamentul UE de a sprijini țările din Parteneriatul estic în eforturile lor de dezvoltare economică locală. În acest sens, el sa referit la cea de-a 5-a Declarație a Summit-ului Parteneriatului estic și la cele 20 de rezultate până în 2020, care au identificat dezvoltarea economică ca o prioritate-cheie (împreună cu buna guvernare, conectivitate și contactele dintre oameni) și a subliniat rolul autorităților locale și regionale ca actori activi pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă la nivel local.

De asemenea, la nivel regional, în 2018, în cadrul inițiativei, au fost lansate 16 proiecte demonstrative privind dezvoltarea economică locală, dintre care 3 sunt realizate în Republica Moldova cu valoarea totală de peste 1,3 mln de Euro.

Printre cele mai importante activități realizate în perioada de raportare au fost menționate organizarea Programului de Dezvoltare a Capacităților în domeniul elaborarii PDEL, participarea la evenimente regionale (forumuri, conferințe), monitorizarea implementării proiectelor pilot, crearea platformei de învățare on-line etc.

Pentru următoarea periodă – Iunie 2018 – iunie 2019 – se planifică lansarea unui program de shimb de experiență pentru autoritățile locale, organizarea unei conferințe regionale, vizite de studiu, crearea unor rețele de cooperare la nivel regional (ex. turism, infrastructura de afaceri, agricultura etc.), precum și sprijinirea altor acțiuni care vor fi lansate de autoritățile locale.  

Următoarea ședință a Comitetului Director va avea loc în luna iunie 2019.

Primarii pentru Creștere Economică (M4EG) este o nouă inițiativă a Uniunii Europene, care a fost lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a sprijini primarii și municipalitățile să devină facilitatori activi pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă la nivel local. Pentru mai multe informații despre M4EG, vizitați site-ul oficial www.m4eg.eu sau contactați Coordonatorul pentru  Moldova Lilian Danilov - l.danilov@m4eg.eu.