Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Au fost stabilite relații de colaborare între CALM și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

vezi mai mult

LA ÎNĂLȚIME CU CALM LA CONSTANȚA, LA REUNIUNEA FEMEILOR PRIMARI DE SATE ȘI COMUNE DIN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA
21.09.2018     
 
Larisa Voloh: Rețeaua Femeilor Primari din cadrul CALM pune accent pe creșterea capacităților și a calității administrării publice locale
21.09.2018     
 
Experți letoni au împărtășit din experiența de dezvoltare a țării lor reprezentanților APL din Republica Moldova
20.09.2018     
 
Un mare investitor român își propune să vină în Republica Moldova. CALM și AIR cooperează în vederea identificării unei localități-gazdă.
20.09.2018     
 
Va micșora sau nu reforma fiscală veniturile APL?
19.09.2018     
 

Au fost stabilite relații de colaborare între CALM și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

      
06.07.2018    

La 5 iulie, curent, la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut loc o întrevedere între președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova Dan Nuțiu și reprezentanți ai CALM. În cadrul întâlnirii au fost discutate oportunități de cooperare și dezvoltare a relațiilor între mediul de afaceri din România și comunitățile locale din Republica Moldova.

Dan Nuțiu a subliniat faptul că printre domeniile de activitate ale companiilor –membre ale Asociației se numără cel financiar-bancar, producție, farmaceutic, juridic, comerț, ș.a. Balkan Pharmaceuticals, McDonald's, Purcari, sunt doar câțiva dintre membrii Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova.

„Mediul investițional a căpătat încredere și vin tot mai multe companii să investească în Republica Moldova. Ne dorim să stabilim contacte cu APL și să dezvoltăm relații de bună colaborare", a menționat președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova Dan Nuțiu.

O altă prioritate a Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova este de a susține companiile moldovenești care vor să ajungă pe piața din România.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a apreciat interesul Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova pentru stabilirea bunelor relații cu APL din Republica Moldova și a făcut o prezentare a Congresului Autorităților Locale din Moldova.

„În ultimii ani a început un proces de descentralizare, chiar dacă și anevoios pe alocuri. În rezultatul unor reforme a apărut interesul APL pentru dezvoltarea economică. Din păcate, din impozitul persoanelor juridice nu rămâne nimic în bugetele locale, sperăm însă că lucrurile se vor schimba. Totuși, primarii sunt foarte interesați de atragerea investitorilor, iar România este principalul partener economic al Republicii Moldova."

Viorel Furdui a amintit despre relațiile bune ale CALM cu Asociația Comunelor din România și Asociația Orașelor din România.

Primarii prezenți la reuniune au prezentat localitățile din punct de vedere al atractivității economice și și-au manifestat toată deschiderea față de cooperările pe această dimensiune.

În cadrul evenimentului s-a stabilit semnarea unui acord de colaborare între CALM și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la 17 iulie, curent, la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde la care vor participa și reprezentanți ai celei mai mari confederații patronale din România „Uniunea Națională a Patronatului Român" UNPR, instituție ce a înregistrat rezultate bune în colaborarea cu APL din România.

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a fost creată la 24 ianuarie, curent, având 12 membri fondatori. Până la sfârșitul anului Asociația își propune să ajungă la 40 de membri.

Departamentul de Comunicare al CALM