Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei: „Invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău constituie o amenințare directă la buna funcționare a democrației locale din Republica Moldova"

vezi mai mult

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Sper ca aceste alegeri vor aduce o clasă politică cu gândire strategică de stat care nu va dezbina, dar va uni societatea!”
22.02.2019     
 
CALM pledează pentru promovarea la nivelul UE a intereselor APL din RM! Premierul României Viorica Dăncilă: „Vom fi avocații Republicii Moldova în plenul instituțiilor europene!”
21.02.2019     
 
CALM și Asociația Orașelor Înfrățite din SUA stabilesc noi relații de cooperare!
20.02.2019     
 
CALM INTERNAȚIONAL: MAI MULTĂ ATENȚIE PENTRU APL, MAI MULTE PROGRAME ȘI FINANȚĂRI CU ACCES DIRECT PENTRU COMUNITĂȚILE LOCALE!
19.02.2019     
 
Rețeaua profesională a contabililor din APL - la ultima etapă de realizare!
18.02.2019     
 

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei: „Invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău constituie o amenințare directă la buna funcționare a democrației locale din Republica Moldova"

      
01.07.2018    

În perioada 27-29 iunie 2018, o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la reunirea Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale (CALR) al Consiliului Europei. Evenimentul a avut loc la Istanbul, Turcia și a reunit 120 de delegați, reprezentanți ai autorităților locale și regionale din 47 de țări. Întâlnirea oficială s-a axat pe situația privind democrația locală și regională, alegerile locale anticipate din 20 mai 2018 din cele șapte localități ale Republicii Moldova, inclusiv Chișinău și Bălți, dar și invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău. Totodată, au fost prezentate Avizul Comisiei de la Veneția, cu referință la revocarea din funcție a primarilor și proiectul Raportului în rezultatul vizitei de monitorizare a Congresului, efectuată în Republica Moldova în perioada 13-15 iunie, curent.

În discursul din cadrul reuniunii CALR, primarul municipiului Strășeni Valentina Casian, între altele, a declarat: „Spre acest derapaj grav al democrației s-a mers pas cu pas, începând cu neîndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova pe domeniul descentralizării și democrației locale, distribuirea fondurilor pe criterii politice, presiuni. În rezultat a fost ignorată complet esența unei democrații, s-a ajuns la un atentat asupra celei mai importante valori democratice-votul cetățeanului!"

Primarul de Cruzești, municipiul Chișinău Violeta Crudu, între altele, a afirmat: „Cel mai straniu este faptul că deși nimeni nu ceruse anularea alegerilor, judecătorii au decis că acestea sunt nule, invocând un filmuleț pe o rețea de socializare de chemare la vot, filmulețe la care, în ultima perioadă, politicienii apelează foarte des, tocmai pentru că populația este foarte pasivă. Cum să reabilităm această situație în continuare în fața oamenilor, cum să mai convingem cetățeanul că votul lui contează, că o dată la 4 ani el este stăpân în țara sa? Acestea sunt întrebări la care astăzi nu avem răspuns, dar pe care dacă nu le soluționăm imediat, riscăm să nu mai fim credibili niciodată."

Primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a solicitat Congresului și Comitetului de Monitorizare să susțină în continuare dezvoltarea  democratică a Republicii Moldova. „Noi, APL și cetățenii Republicii Moldova  trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Instituțiile europene, inclusiv Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE ar trebui să evalueze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească noi pârghii, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali ai Republicii Moldova."

În cadrul reuniunii au fost exprimare puncte de vedere și de către delegați din alte țări, toți fiind de părere că democrația locală din Republica Moldova este în pericol.  

În final, în unanimitate, Congresul  Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei  a adoptat Declarația privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău: "Hotărârea Curții Supreme de a susține invalidarea alegerilor primare din 3 iunie 2018 în capitala Republicii Moldova constituie o amenințare directă la buna funcționare a democrației locale din Moldova și reprezintă un pas fără precedent al sistemul judiciar să intervină în procesul democratic. Este o decizie foarte îngrijorătoare pentru viitorul democrației locale din Moldova. Comitetul de Monitorizare a Congresului va continua să monitorizeze cu maxim interes evoluția situației din Republica Moldova".  

Departamentul de Comunicare al CALM