Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Prima întrevedere pe care a avut-o Andrei Năstase în calitate de Primar General a fost cu CALM!

vezi mai mult

Dinu Guțuțui, primar de Zberoaia, Nisporeni: „De reformă este nevoie, dar nu acum!"
19.06.2019     
 
Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!
19.06.2019     
 
În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
18.06.2019     
 
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
17.06.2019     
 
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 

Prima întrevedere pe care a avut-o Andrei Năstase în calitate de Primar General a fost cu CALM!

      
06.06.2018    

La inițiativa noului Primar General al municipiului Chișinău, la sediul CALM a avut loc marți, 5 iunie, întâlnirea dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Andrei Năstase, însoțit de Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA.

Potrivit Primarului General al Chișinăului, descentralizarea va fi una dintre prioritățile activității sale, iar CALM va fi unul dintre partenerii de încredere în continuarea acestui proces. Andrei Năstase a ținut să precizeze că va tine cont de expertiza CALM în toate proiectele Primăriei. Edilul capitalei a menționat că își dorește o colaborare strânsă cu CALM.

De asemenea, în  cadrul întrunirii părțile au fost de acord că în interiorul oricărei instituții sunt specialiști bine pregătiți în orice domeniu, important e ca aceștia să fie identificați și să poată să-și continue munca. Totodata, este nevoie de activitatea transparenta a Primăriei și de identificarea cadrelor bune care lipsesc și de care este stringentă nevoie.

Un alt subiect al discuțiilor a fost activitatea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și participarea delegației Republicii Moldova la lucrările acestui Forum international.

Președintele CALM Tatiana Badan a vorbit despre importanta neimplicării politicului în cadrul activităților CALM, dar și în celor de la Primărie, despre necesitatea organizării unei conferințe cu participarea tuturor APL și punerea în discuție a celor mai stringente probleme care există la ora actuală în acest domeniu.

Andrei Năstase a menționat că anume CALM este cea mai independenta și cea mai reprezentativa organizație non-guvernamentală din domeniu, cu o reputație ireproșabilă și expertiză competentă. În același timp s-a discutat despre necesitatea creării unui Consiliu al Primarului din care să facă parte reprezentanți ai mai multor asociații de referință, cum ar fi: IDIS Viitorul; Promo Lex; Expert Grup; CALM, etc.

Un alt subiect a fost importanta implicării active a primăriilor în toate procesele decizionale ce vizează activitatea APL: Comisia Paritară; Comisiile Parlamentare; Grupurile de Lucru ale Parlamentului s.a.

Revenind la descentralizare, potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, o sursă importanta de venit pentru primării ar aduce-o inventarierea Patrimoniului (evaluarea acestuia fiind un subiect mult mai sensibil), dar și revenirea impozitelor persoanelor juridice în bugetele orașelor și municipiilor.

O altă propunere a CALM a fost inițierea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare ai RM privind lansarea unui proiect de asistență tehnică ce ar asigura crearea unui Centru de Expertiza în diverse domenii de activitate ale Primăriei municipiului Chișinău.

În calitate de Primar ales, Andrei Năstase a mulțumit CALM pentru propunerile făcute și și-a exprimat speranța în vederea unei colaborări fructuoase între Primăria municipiului Chișinău și CALM.

CALM l-a felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei obtinute în alegerile locale si i-a dorit mult succes în activitate!

Departamentul de Comunicare al CALM