Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Ion Tulbure, primar de Târșiței, Telenești: „CALM-ul este nucleul principal la toate întrunirile pe care le avem cu colegii din România"

vezi mai mult

PARTENERIATELE DINTRE AUTORITĂȚILE LOCALE din RM ȘI CELE DIN UE SCHIMBĂ PERCEPȚIA EUROSCEPTICILOR!
15.10.2018     
 
Grigore Policinschi: „Dosarele împotriva reprezentanților APL contribuie la stoparea inițiativei locale"
12.10.2018     
 
CALM promovează interesele APL în cadrul instituțiilor Uniunii Europene
12.10.2018     
 
Hans Kohler: „Autoritățile locale sunt fundamentul unui stat"
10.10.2018     
 
LA ÎNĂLȚIME CU CALM DESPRE CUM POT FI LOCALITĂȚILE NOASTRE MAI PUTERNICE!
10.10.2018     
 

Ion Tulbure, primar de Târșiței, Telenești: „CALM-ul este nucleul principal la toate întrunirile pe care le avem cu colegii din România"

      
16.05.2018    

Ion Tulbure, primarul de Târșiței, Telenești a venit la Congresul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) pentru a-i revedea pe colegii din Asociația Comunelor din România (ACoR). A așteptat acest eveniment din 2015, când la Alba Iulia a avut loc a II-a ediție a CALRRM. Își dorește să consolideze relațiile cu aleșii locali de peste Prut și să stabilească altele noi, pentru a găsi împreună soluții la problemele multiple care există în APL.

Ce au de învățat APL-urile din Republica Moldova de la cele din România?

- Cred că sunt foarte multe lucruri. În primul rând descentralizarea este mult mai avansată la frații noștri, la noi încă multe lasă de dorit în ceea ce privește finanțele publice, bugetele locale, repartizarea fondurilor, câștigarea finanțărilor europene, sau chiar și a celor românești.

Cum vă ajută Congresul Autorităților Locale să stabiliți aceste legături cu colegii de peste Prut?

- La întrunirile pe care le avem, CALM-ul este catalizatorul principal. Am asistat de câteva ori la ședințele ACoR-ului, am fost în România de nenumărate ori să facem schimb de experiență, iar CALM-ul este nucleul principal la toate aceste evenimente pe care le avem.

Aveți înfrățiri cu localități din România?

- Deocamdată nu, dar am stabilit să efectuăm înfrățiri cu comuna Bălășești din județul Galați și comuna Grivița, județul Vaslui. Mai avem prieteni în Alba, dar sunt foarte departe și mi-aș dori să ne înfrățim cu localități care se află la o distanță mai mică de noi.

Locuitorii satului Târșiței ce cred despre aceste eventuale înfrățiri?

- În comună locuiesc mulți ucraineni, ruși, polonezi și unii nu salutau aceste acțiuni, însă după semnarea declarației de Unire de către 10 consilieri din 11, situația s-a mai ameliorat în această privință.

Prezența la Chișinău a primarilor din România este o șansă de a stabili noi relații...

- Pe mulți dintre ei îi cunosc în urma vizitelor efectuate în România, am încurajat însă colegi din împrejurimile satului, care încă nu au fost peste Prut, să facă cunoștință cu colegii noștri.

Sunt și primari din Republica Moldova care încă nu au fost în România?

- Mai sunt câțiva, care sunt mai puțin activi în cadrul CALM, dar cred că după evenimentul de astăzi lucrurile se vor schimba și pentru ei.

Vă mulțumim!