Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM a propus mai multe modificări în documentul SND „Moldova-2030", la capitolul protecției mediului

vezi mai mult

Petru Cozlan, primar de Cățeleni, Hâncești: „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, așa cum sunt ele"
16.01.2019     
 
Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian: „Mă bucur că suntem parte a celor mai mari proiecte ce se realizează în Republica Moldova”
16.01.2019     
 
Emilia Albu, primar de Mereșeuca, Ocnița: „În activitatea noastră este nevoie de perseverență, curaj, dârzenie și insistență”
16.01.2019      Foto edit.ocn.md   
 
AUTORITĂȚILE LOCALE ADUC INVESTIȚII IMPORTANTE PENTRU COMUNITĂȚILE LOR!
15.01.2019     
 
CALM a elaborat o notă informativă despre condițiile în care funcționarii publici pot cumula funcții
15.01.2019     
 

CALM a propus mai multe modificări în documentul SND „Moldova-2030", la capitolul protecției mediului

      
01.05.2018    

A doua ședință a grupului  de lucru în domeniul protecției mediului privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare (SND) „Moldova 2030" a avut loc la 24 aprilie, curent.  Ședința a avut loc la ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Prezent la eveniment, expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Alexandru Morcov a  propus, între altele, ca în textul documentului, ceea ce este legat de canalizare, în acțiuni prioritare, să fie înlocuit cu termenul sanitație. „Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că RM se depopulează constant, respectiv nu în toate localitățile va fi posibil de construit stații de canalizare și de epurare, nu doar din considerente economice, dar și din motive tehnice. Dacă nu vor fi consumatori, pentru 20-50 de oameni nu avem cum să construim stație de epurare și de canalizare", a atras atenția Alexandru Morcov.

De asemenea, expertul CALM a scos în evidență faptul că în acțiuni prioritare nu există mecanisme clare de monitorizare eficientă a tăierilor ilicite sau neilicite.

„Suntem în secolul tehnologiilor informaționale și nu doar. Toate țările civilizate utilizează imagini satelitare, zboruri aeriene și drone pentru a identifica nu doar suprafețele despădurite, dar și volumul masei lemnoase, alte componente. Ar fi bine să se regăsească în Strategie detalii de acest fel."

În altă ordine de idei, Alexandru Morcov a menționat faptul că una dintre acțiunile prioritare descrise pe larg în document este asigurarea utilizării raționale, protecției și consolidării resurselor naturale. Totodată, nu este clar de ce crearea sistemului de gestionare a deșeurilor nu are o descriere exactă, cu acțiuni prioritare ce urmează a fi întreprinse.

„Dacă vorbim de creșterea cu 40% a ratei de reciclare, mi-aș dori ca în text să se regăsească unele puncte esențiale prin care să fie descrise mecanismele concrete ce ne vor permite să realizăm acest obiectiv."

Vorbind despre degradarea terenurilor, Alexandru Morcov a atras atenția că în document nu se regăsește o viziune strategică în ceea ce privește corpurile de apă care au rol foarte important în tot ecosistemul, inclusiv în calitatea apelor subterane. „Multe dintre acestea au nimerit în arendă, altele sunt în proprietatea cuiva, sunt probleme de ordin juridic, economic și tehnic, în ceea ce privește corpurile de apă de suprafață. Nu este clar ce se va întâmpla cu zonele umede și dacă este vreo viziune strategică în privința acestora. Multe dintre acestea chiar dacă sunt zone protejate, au fost transmise ca și proprietate cetățenilor prin cote valorice. Ar fi bine ca în Strategie să prevedem ce facem cu ele, deoarece în continuare avem o concepție de agricultură forțară, inclusiv pe aceste arii umede?"

Aceste, dar și alte propuneri la textul documentului Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030" urmează a fi expediate de CALM în formă scrisă.

Departamentul de Comunicare al CALM