Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Consens atins: CALM și Departamentul Situații Excepționale au discutat despre necesitatea transferării dreptului de proprietate către APL a 5 autospeciale și consolidării serviciilor de pompieri voluntari!

vezi mai mult

Concluziile CALM după doi de activitate a Serviciului de Asistență pentru operatorii mici de apă și sanitație!
18.04.2019     
 
CALM solicită asigurarea de către organele de urmărire penală și instanțele de judecată a unui act de justiție corect în privința aleșilor locali
18.04.2019     
 
Victor Gori, primar de Botnărești, Anenii Noi: „Mai întâi de toate este nevoie de o descentralizare financiară”
17.04.2019     
 
Anatolie Bobici, primar de Aluatu, Taraclia: „Fără CALM mi-ar fi fost mult mai greu să activez”
17.04.2019     
 
Documentele elaborate de CALRCE au drept obiectiv consolidarea democrației și dezvoltarea la nivel local!
16.04.2019     
 

Consens atins: CALM și Departamentul Situații Excepționale au discutat despre necesitatea transferării dreptului de proprietate către APL a 5 autospeciale și consolidării serviciilor de pompieri voluntari!

      
14.04.2018    

Cinci autospeciale au fost donate de către Guvernul Austriei în 2017 pentru cinci primării din Republica Moldova: Sărata Veche, Fălești; Sipoteni, Călărași; Terebna, Edineț; Cojușna, Strășeni și Bogzești, Telenești. La devamarea autovehiculelor a participat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  și astfel, cele cinci autospeciale au ajuns la balanța acestei instituții și nu a APL.  Pentru a soluționa această neclaritate, joi, 12 aprilie a avut loc o ședință de lucru cu participarea reprezentanților Ambasadei Austriei: Rainer Bierbaumer și Ion Gore, ai APL: Lilia Golovatiuc - consilier Sărata Veche, Fălești; Vasile Rață – primar de Sipoteni, Călărași; Vicol Vitalie – primar de Terebna, Edineț; Sergiu Jereghi – primar de Cojușna, Strășeni și Ion Crăciun – viceprimar de Cojușna , Strășeni. Alexei Livrinenco a reprezentat Inspectorarului General pentru Situații de Urgență, iar Ion Prisăcaru – Cancelaria de Stat. Viorel Furdui, Viorel Rusu, Ludmila Malai și Alexandru Morcov au fost la ședință din partea Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM).

Alexei Lavrinenco a explicat că cele cinci autospeciale au fost trecute la balanța Inspectoratului General pentru Situații de Urgență deoarece, la devamare această instituție a fost menționată în acte în calitate de beneficiar. „Potrivit legislației, cine este beneficiar, acela și deține bunul care a fost donat." Alexei Lavrinenco a menționat că Inspectoratul este predispus să cedeze aceste autospeciale, în cazul în care legislația va permite acest lucru, sau în cazul în care se vor semna unele contracte de comodat.

Primarul de Cojușna, Strășeni Sergiu Jereghi a declarat că în cadrul consiliilor locale au fost aprobate aceste acorduri de donații, dar autospecialele așa și nu au ajuns în gestiunea APL. „Am format echipe de pompieri-voluntari, iar experți în domeniu din Austria au venit la noi pentru a-i instrui. Am pregătit și garajul pentru a ține mașina de 80 de tone, sperăm să fie soluționată această problemă cât mai curând."

Directorul executiv al CALM a menționat că din toate contractele se vede clar că donațiile s-au făcut primăriilor. Din punct de vedere juridic, aceste autospeciale sunt autoritatea statului. „Problema constă în unele nuanțe birocratice. Implicarea autorităților centrale a fost în momentul în care au apărut unele neclarități la devamarea mașinilor. Suntem în situația în care trebuie să găsim soluții deoarece, în acest caz, toți au dreptate. Este nevoie de o hotărâre de Guvern ca autospecialele să fie transmise de la balanța statului la balanța APL. CALM va face un demers repetat Guvernului, care va fi semnat de toate primăriile vizate și sperăm să avem un rezultat afirmativ, astfel încât autospecialele să ajungă în comunitățile cu care s-au semnat acordurile de donații."

Departamentul de Comunicare al CALM