Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Viorel Furdui: „CALM a fost, este și va fi alături de toți cei din administrația publică locală care au demnitate și caracter"

vezi mai mult

Evenimente de informare și instruire în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020
20.02.2018     
 
Consultanții de dezvoltare economică din autoritățile locale prezintă progresele în elaborarea Planurilor de Dezvoltare Economică Locală
16.02.2018     
 
DIALOGUL INSTITUȚIONALIZAT ÎNTRE GUVERN ȘI APL ESTE VITAL PENTRU PROCESUL DE REFORMĂ A APL ȘI ÎNSEAMNĂ REPREZENTARE LARGĂ, RESPECT RECIPROC, EXPERTIZĂ, TRANSPARENȚĂ , COMUNICARE PERMANENTĂ, MULT ....CALM ȘI BUNĂ CREDINȚĂ!
13.02.2018      tv8.md   
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Strategia descentralizării financiare trebuie de realizat"
12.02.2018      voceabasarabiei.md   
 
Viorel Furdui: Nu suntem împotriva reformei teritorial-administrative, doar că nu ne dorim ca aceasta să fie folosită ca un motiv de a nu continua descentralizarea
11.02.2018     
 

Viorel Furdui: „CALM a fost, este și va fi alături de toți cei din administrația publică locală care au demnitate și caracter"

      
02.02.2018    

Emisiunea radio

La 1 februarie este consemnată Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci grație faptului că anume pe 1 februarie 1998 a intrat în vigoare Carta Europeană a Autonomiei Locale, semnată și ratificată de RM cu un an mai devreme. Această zi a fost instituită lainițiativa CALM, prin Hotărârea Guvernului nr.75 din 08.02.2012 și este una în care se recunoaște importanța și valorile persoanelor care activează în domeniul APL. De această părere este directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, invitatul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM de la Vocea Basarabiei.

Ideea de a institui această zi profesională pentru toți cei care lucrează în APL a venit din constatarea unor lucruri aparent simple, cărora nu li se acordă atenția necesară. Practic, tot ce se face în comunitățile noastre se datorează entuziasmului și dăruirii nemaipomenite din partea APL. Această categorie de bugetari a fost lăsată mult timp în umbra, chiar și acum continue să fie priviță ca o verigă mai puțin importantă în acest stat, deși, anume angajații din APL sunt cel mai aproape de cetățeni, cei care le prestează cele mai importante servicii, cu care cetățenii comunică cel mai des și de la care întotdeauna cer niște răspunsuri sau ajutor."

Viorel Furdui a menționat că în experiența sa de aproape douăzeci de ani în administrația locală a întâlnit persoane foarte dedicate, cu valori și aptitudini remarcabile.

„Avem primari, președinți de raioane, funcționari, secretari din cadrul APL deosebiți, care practice și-au dedicat toată viața comunităților locale. Sunt mereu preocupați să aducă proiecte, să construiască un drum, un apeduct, să repare o grădiniță, să creeze niște condiți elimentare de viață pentru oameni,   să păstreze speranța în satele și orașele noastre, în încercarea de a opri acest exod masiv al oamenilor. Totodată, această zi este privită ca o ocazie de a face o analiză a situației din APL, cu ce probleme se confruntă autoritățile locale, ce s-a realizat din promisiunile guvernărilor  și ce nu, să-i ascultăm pe cei de la guvernare cum argumentează progresele sau lipsa acestora.  Ne dorim să avem în această zi o discuție sinceră pe marginea problemelor cu care se confruntă APL."

Directorul executiv al CALM a apreciat rolul deosebit al reprezentanților autorităților publice locale în soluționarea problemelor cetățenilor și dezvoltarea social-economică a colectivităților locale. În această zi specială pentru APL, Viorel Furdui  a transmis tuturor un mesaj de felicitare și încurajare:  

„Ar fi grav dacă nu am fi optimiști și am lăsa umerii în jos. Cunosc foarte bine că marea majoritate a autorităților locale muncesc foarte mult în interesul comunităților locale, chiar dacă acum sunt foarte mulți oameni disperați. Sunt sigur că vom depăși aceste timpuri, sunt sigur că vom trăi ziua când munca autorităților locale, a aleșilor locali va fi apreciată, iar autoritățile locale, pe bună dreptate își vor regăsi locul pe scara valorilor în acest stat. CALM a fost, este și va fi alături de toți cei din administrația publică locală care au demnitate și caracter. Lu mulți ani autonomie locală, la mulți ani doamnelor și domnilor primari, sus capul și niciun pas înapoi."