Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarii din Republica Moldova au participat în cadrul Zilelor Solidărităţii Locale din Letonia

vezi mai mult

CALM a participat la discuțiile privind finanțarea educației timpurii!
18.10.2018     
 
Funcția publică trebuie să devină și în Republica Moldova una de prestigiu
18.10.2018     
 
APL trebuie să dispună de libertatea deplină de acțiune în reglementarea și gestionarea oricărei chestiuni de interes local!
17.10.2018     
 
Unele aspecte negative ale migrației pot fi transformate în oportunități
16.10.2018     
 
Descentralizarea ar oferi posibilitatea APL să dezvolte localitățile
16.10.2018     
 

Primarii din Republica Moldova au participat în cadrul Zilelor Solidărităţii Locale din Letonia

      
22.11.2017    

O delegaţie a CALM a întreprins, în perioada 13-18 noiembrie, o vizită de lucru în Letonia. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Solidarității Locale în municipiul Jaunpils, dar şi la Riga. Nicolae Tudoreanu, primar de Feşteliţa, Ştefan Vodă, Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir, Gheorghe Pralea, primar de Andruşul de Jos, Cahul, Petru Răbdău, primar de Rădeni, Străşeni au fost printre edilii care au reprezentat CALM şi Republica Moldova la acest eveniment.

La 14 noiembrie, în incinta Casei Europei din Riga a avut loc o întrevedere a primarilor din RM cu colegii lor din Letonia, în cadrul căreia a fost evaluată cooperarea dintre APL ale celor două state şi au fost identificate modalităţi concrete de colaborare. De asemenea, s-a discutat despre posibilităţile de finanţare a unor proiecte ce urmează a fi implementate în unele localităţi din RM.

La 16 noiembrie, în municipiul Jaunpils a avut loc o reuniune a aleşilor locali din Republica Moldova, Letonia, Spania, Franţa şi Italia. În cadrul acesteia au fost prezentate mai multe proiecte de colaborare dintre aceste ţări şi au au fost puse bazele unor noi parteneriate.

Petru Răbdău: „La Janpils s-au dat exemple de creare şi dezvoltare a infrastructurii, prin anumite tehnici şi metode. De asemenea am avut posibilitatea să facem schimb de experienţă cu colegii noştri din alte ţări europene".

Gheorghe Pralea a amintit că datorită CALM au fost puse bazele colaborării cu Asociația Autorităților Locale Letone, care astăzi dau rezultate.

„Feşteliţa, Ştefan Vodă; Andruşul de Jos, Cahul şi Rădeni, Străşeni sunt înfrăţite cu localităţi din municipiul Janpils, Letonia. A fost extrem de necesar pentru noi să efectuăm această vizită pentru a consolida relaţiile de prietenie cu colegii noştri din Letonia, dar şi să punem bazele unor relaţii cu colegi din alte ţări participante la eveniment".   

În 2018, în cadrul proiectului „Cooperarea în scopul consolidării capacităților autorităților locale și regionale, în scopul promovării dezvoltării țărilor  partenere ale UE ", pentru reprezentanții autorităților locale din Republica Moldova va fi organizată o nouă vizită de studiu în Letonia.

Serviciul de comunicare al CALM

tel.022 22-35-09, info@calm.md