Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarii din Republica Moldova învață de la colegii lor din România cum să valorifice fondurile europene

vezi mai mult

Primarii merg în vizite de studiu și stabilesc parteneriate, datorită CALM
23.11.2017     
 
QUO VADIS, JUSTIȚIA ȘI DEMOCRAȚIA LOCALĂ DIN MOLDOVA ? Ultimile evoluții, regrese și situația actuală din APL în noul număr al ziarului CALM: Vocea Autorităților Locale
23.11.2017     
 
CALM a elaborat un set de propuneri de ordin conceptual şi legislativ care, fără costuri în plus, ar îmbunătăţi domeniul salarizării APL
23.11.2017     
 
Primarii din Republica Moldova au participat în cadrul Zilelor Solidărităţii Locale din Letonia
22.11.2017     
 
CALM continuă instruirea membrilor săi în ceea ce privește gestionarea mai bună a bugetelor locale, dar și cum să crească volumul veniturilor
21.11.2017     
 

Primarii din Republica Moldova învață de la colegii lor din România cum să valorifice fondurile europene

      
04.11.2017    
O delegație formată din circa 50 de primari din Republica Moldova au vizitat joi,  2 noiembrie, curent, județul Alba, România. Evenimentul a avut loc în cadrul acordului de cooperare pe care îl are Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu Asociația Comunelor din România (ACoR), dar și cu sprijinul Institutului pentru Cultură și Drepturi Europene (Chișinău).
Primarii din Republica Moldova s-au întâlnit cu mai mulți primari din județul Alba, România, aceștia împărtășind colegilor moldoveni din experiența lor de atragere a fondurilor europene. În cadrul vizitei, mai mulți primari din Republica Moldova și România au pus bazele unor parteneriate între localitățile pe care le reprezintă.  
Edilii din Republica Moldova au vizitat comuna Ciugud, unde au fost primiți de primarul Gheorghe Damian și Consiliul Director al Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România. 
Primarilor din Republica Moldova le-au fost prezentate investițiile europene din comună, după care, împreună cu  conducerea ACoR Alba au participat la un seminar ce a avut ca temă principală experiența bazată pe fonduri europene a primarilor din Alba. Colegii din România au menționat că bunele practici ajută comunitățile de pe ambele maluri ale Prutului să se dezvolte, să învețe împreună.
Primarii din Republica Moldova s-au convins, prin exemplul colegilor din România că în această perioadă există multe oportunități de a accesa fonduri, iar în comunele din România lucurile s-au schimbat datorită implemetării acestora.
Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud a declarat că aceasta este o vizită educațională și de consolidare a relațiilor de parteneriat între primarii din România și  Republica Moldova. „Au venit la noi să învețe despre rolul fondurilor europene în dezvoltarea comunităților, despre importanța apartenenței României la spațiul european și mai departe să ducă acest mesaj locuitorilor, dar și conducătorilor din Republica Moldova, să-i facă să înțeleagă că dezvoltarea statului lor depinde enorm de mult de apartenența lor la spațiul european", a menționat Gheorghe Damian.
Oleg Gașper, primarul comunei Ivancea din Republica Moldova a declarat că această experiență este una memorabilă. „Suntem impresionați de lucrurile implementate în comunele din România, avem ce învăța de la colegii de aici. În Ciugud se simte că există viață, drumurile sunt reparate, există multe case noi".
Potrivit lui Traian Popa, primarul comunei Stremț, România, deja s-a format o tradiție de a face asemenea schimburi de experiență, abordând  teme diverse. „ Am fost în Republica Moldova de câteva ori, suntem înfrățiți cu localitatea Vișniovca, din regiunea Găgăuzia. Pentru ei ar fi un lucru deosebit să poată să acceseze fonduri europene. Dacă acest lucru nu se va realiza cât mai curând, discrepanța care există între comunitățile din România și Republica Moldova va fi uriașă".
Evenimentul se desfășoară în cadrul unui vast program de studiu. Astfel, la 3 noiembrie, curent, primarii CALM au vizitat primăria municipiului Sibiu (acest oraș fiind Capitală Europeană în 2007, când actualul președinte al României Klaus Iohannis era primar de Sibiu) și au avut o întrevedere cu Asociația Comunelor , filiala Sibiu. Sâmbătă, 4 noiembrie, delegația noastră se va întâlni cu oficialitățile județului Prahova și vor întreprinde o vizită în comuna Cornu.
Primarii din Republica Moldova s-au arătat încântați de vizita pe care au efectuat-o  în județul Alba și municipiul Sibiu, fiind convinși că experiența colegilor din România le va fi utilă. În acest sens, Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova s-a angajat să mai organizeze vizite de studiu similare pentru membrii săi.
 
Serviciul de comunicare al CALM