Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Franța și Republica Moldova intensifică colaborarea descentralizată între autoritățile locale

vezi mai mult

Evenimente de informare și instruire în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020
20.02.2018     
 
Consultanții de dezvoltare economică din autoritățile locale prezintă progresele în elaborarea Planurilor de Dezvoltare Economică Locală
16.02.2018     
 
DIALOGUL INSTITUȚIONALIZAT ÎNTRE GUVERN ȘI APL ESTE VITAL PENTRU PROCESUL DE REFORMĂ A APL ȘI ÎNSEAMNĂ REPREZENTARE LARGĂ, RESPECT RECIPROC, EXPERTIZĂ, TRANSPARENȚĂ , COMUNICARE PERMANENTĂ, MULT ....CALM ȘI BUNĂ CREDINȚĂ!
13.02.2018      tv8.md   
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Strategia descentralizării financiare trebuie de realizat"
12.02.2018      voceabasarabiei.md   
 
Viorel Furdui: Nu suntem împotriva reformei teritorial-administrative, doar că nu ne dorim ca aceasta să fie folosită ca un motiv de a nu continua descentralizarea
11.02.2018     
 

Franța și Republica Moldova intensifică colaborarea descentralizată între autoritățile locale

      
03.11.2017    
La 2 și 3 noiembrie, curent, la Chișinău a avut loc cea de-a 2-a ediție a Forumului Franța-Moldova, 2017. Genericul evenimentului din acest an a fost „Cooperarea descentralizată și atractivitatea teritoriilor".
Cooperarea internațională este puternic prezentă în Republica Moldova. La  nivel  local  există colaborări între municipalități din diferite țări, adesea cu ONG-uri, pentru acțiuni umanitare sau donații.  Cu toate acestea, cooperarea descentralizată între autoritățile locale din diferite țări, în special Franța și Republica Moldova, nu este practicată pe scară largă pentru structurarea proiectelor de dezvoltare locală în cele două teritorii, cu schimburi de experiență între autoritățile publice și locuitori.

„Ideile bune", care au apărut în cadrul primei ediții a Forumului privind Cooperarea descentralizată Franța-Moldova pentru  atractivitatea  teritoriilor,  desfășurat  la  Costești,  în  octombrie  2016  au  devenit proiecte  concrete  cu  temele:  intercomunalitatea,  turismul  și  patrimoniul  durabil,  diaspora  și  relațiile dintre comunitățile rurale -universități - agenți economici.

În acest sens, în cadrul concursului au fost depuse 23 de dosare, iar proiectele au dat deja naștere la numeroase raporturi între autoritățile din teritorii.

Acest  Forum va  face posibilă stabilirea  unui dialog  cu  privire la  condițiile unei colaborări  reușite între  autoritățile  locale,  care  urmăresc  valorificarea  fiecărui  teritoriu.

În cadrul evenimentului au fost abordate și alte subiecte, printre acestea fiind: avantajele colaborării cu o autoritate locală străină; dezvoltarea turismului în zonele rurale și urbane; cooperarea descentralizată și formarea profesională. De asemenea, în cadrul sesiunilor au fost organizate ateliere de lucru privind gestiunea deșeurilor, dar și privind E-turismul.

Forumul a fost organizat de Ambasada Franței, AUF-Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Institutul de Științe Administrative pe lângă Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Inspecție și Restaurare a Monumentelor din Moldova. Partenerii francezi ai evenimentului au fost Asociația primarilor rurali din Franța, rețeaua Villes Internet și Comisia Națională pentru Cooperare Descentralizată.
Serviciul de presă al CALM