Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și Congresul General al Municipalităților din Rusia au semnat un Acord de colaborare

vezi mai mult

APL trebuie să dispună de libertatea deplină de acțiune în reglementarea și gestionarea oricărei chestiuni de interes local!
17.10.2018     
 
Unele aspecte negative ale migrației pot fi transformate în oportunități
16.10.2018     
 
Descentralizarea ar oferi posibilitatea APL să dezvolte localitățile
16.10.2018     
 
PARTENERIATELE DINTRE AUTORITĂȚILE LOCALE din RM ȘI CELE DIN UE SCHIMBĂ PERCEPȚIA EUROSCEPTICILOR!
15.10.2018     
 
Grigore Policinschi: „Dosarele împotriva reprezentanților APL contribuie la stoparea inițiativei locale"
12.10.2018     
 

Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și Congresul General al Municipalităților din Rusia au semnat un Acord de colaborare

      
03.11.2017    
Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și Congresul General al Municipalităților din Rusia, organizație care întrunește primarii din toate orașele, satele, raioanele și regiunile din Rusia au semnat un Acord privind prietenia și cooperarea. Documentul a fost semnat în cadrul Congresului funcționarilor municipali din Federația Rusă care s-a desfășurat la Moscova și la care au participat experți din domeniul administrației locale, organizații non-guvernamentale, dar și reprezentanți ai autorităților publice de toate nivelurile. Documentul a fost semnat de către primarul de Edineț, care este și vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru și vicepreședintele Congresului General al Municipalităților din Rusia - primarul de Habarovsk, Alexandr Sokolov.
În acest context, președintele Congresului General al Municipalităților din Rusia, primul șef-adjunct al fracțiunii Rusia Unită din Duma de Stat a Federației Ruse, Viktor Kidyaev a menționat că scopul semnării acestui Acord este dezvoltarea cooperării între țările noastre. „Legăturile  internaționale nu se bazează doar pe politica la nivel înalt, acestea reprezintă și activitățile comune locale în domenii cum ar fi cultura și turismul, dezvoltarea industriei, investițiile, protecția mediului și resurselor naturale. Cooperarea și schimbul de experiență în aceste domenii sunt extrem de importante pentru orașe și localități. Documentul semnat va permite să cooperăm în aceste domenii pe baza principiilor de prietenie, respect și avantajului reciproc."
El a menționat că legislația ambelor țări prevede o astfel de cooperare, permițând nu doar dezvoltarea contactelor dintre municipii și dezvoltarea instituțiilor societății civile, dar și consolidarea relațiilor bilaterale dintre Rusia și Republica Moldova.
Acordul mai prevede activități comune, seminare și conferințe, schimb de documente metodice, consultări și cursuri de dezvoltare profesională pentru specialiștii din  domeniul administrației publice locale.
„Domeniul de cooperare, de fapt, este foarte larg. Vom pune accent pe bunele practici și pe experiența ambelor părți. Există soluții interesante pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv transportul public. Bineînțeles, vom acționa în vederea dezvoltării asistenței medicale, sportului, educației, politicilor de tineret", a declarat Viktor Kidyaev.
Vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru a subliniat faptul că poziționarea geografică a Republicii Moldova ne oferă avantaje de a conlucra cu instituții din est și din vest, în beneficiul cetățeanului. În contextul în care minorităților naționale din Ucraina le este îngrădit dreptul de a studia în limba lor maternă, Constantin Cojocaru, care este și primar de Edineț a menționat că în orașul pe care îl administrează sunt două școli cu predare în limba română, două cu predare în limba rusă și una mixtă. „Sunt mândru de faptul că relațiile dintre minorități și populația majoritară sunt foarte bune." În contextul semnării Acordului de colaborare, Constantin Cojocaru a declarat: „Avem ce învăța unii de la alții. Este salutabil faptul că am semnat acest Acord. Avem multe lucruri în comun și sunt convins că colaborarea noastră în diverse domenii ne va aduce rezultate palpabile", a menționat vicepreședintele CALM.
Serviuciul de comunicare al CALM