Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM: FEMEILE-PRIMAR, FONDUL DE AUR AL GUVERNĂRII LOCALE!

vezi mai mult

În atenția primarilor - declarația privind buna guvernare pentru anul 2017 urmează a fi emisă până la 31 martie 2018!
16.01.2018      mf.gov.md   
 
Dacă autoritățile nu vor putea mări salariile, vom pierde specialiștii care au mai rămas, dar și populația, riscând să ajungem în pragul unei catastrofe!
16.01.2018      Video www.facebook.com   
 
Primarii trebuie să știe totul: să cunoască limba engleză, contabilitate, să scrie proiecte, să le obțină și să le implementeze
15.01.2018     
 
Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate
12.01.2018     
 
Viorel Furdui: Sperăm că guvernarea va auzi acest strigăt! Nu poți supune unor asemenea umilințe pe cei de la care vei cerși votul!
12.01.2018      www.europalibera.org   
 

CALM: FEMEILE-PRIMAR, FONDUL DE AUR AL GUVERNĂRII LOCALE!

      
13.07.2017    
Femeile-primar rămân a fi promotoare active ale schimbării la nivel local. În acest sens, CALM își propune ca scop permanent fortificarea capacităților acestora. Astfel, în aceste zile, cu susţinerea  Programului ONU - ,,Femeile în politică", membrele Rețelei Femeilor CALM au beneficiat de instruire în cadrul celei de-a doua runde a seminarului: ,,Guvernarea locală eficientă  şi sensibilă la dimensiunea de gen".
 
Primărițele au beneficiat de o informare consistentă privind mecanismele de funcționare eficientă a APL, dar și despre funcțiile și principiile bugetare, dar și specificul sistemului bugetar în RM.  Totodată, cu ajutorul experților, dar și al primarilor cu experiență, primărițele au putut capta informații despre reglementările privind elaborarea, aprobarea și modificarea bugetelor locale.
Seminarul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, iar schimbul, transferul de bun e practici a fost pus pe primul loc. Astfel, primărițele au remarcat plus valoarea unei astfel de forme de comunicare:
 
Ala Guzun, primar al comunei Bilicenii Vechi , Sîngerei: "Ieșind din localitate pentru a participa la acest seminar am avut ca o durere și mă gîndeam cum pot lăsa localitatea pentru tocmai trei zile?! În schimb, aceste zile nu au fost de odihnă, dar de lucru și extrem de productive.  Sunt foarte multe lucruri pe care le-am învățat aici despre eficiența guvernării locale și doar prin eficiență poți dezvolta comunitatea. Fiecare cetățean așteaptă o dezvoltare a comunității sale!"
Rodica Rusu, primar de Telița, Anenii Noi: "Mă bucur să mă aflu la acest seminar pentru că în primul rînd avem posibilitatea să învățăm ceva nou. Mi-a atras atenția în aceste zile în special subiectul bugetării pe dimensiunea de gen. Acesta nu este doar o modă, este o necesitate, pentru că, într-adevăr, sensibilizarea și segregarea bugetelor pe dimensiunea de gen aduce o mai mare acoperire a celor segmente pe care la anumite momente le ignorăm. Ne face să vedem și să avem viziuni mai pline despre direcția acțiunilor noastre care trebuiesc consolidate, reorganizate, reorientate ce țin de anumite segmente de buget . Instruirea de astăzi ne vă ajuta cu siguranță să planificăm mai bine puținul din bugetul local astfel încît să avem o mai mare satisfacție a populației  și al doilea moment din aceste zile pe care îl consider foarte apreciabil este schimbul de păreri și experiență   între primarii prezenți la acest eveniment. Deși venim din diferite regiuni alețării, găsim tangențe comune, avem probleme comune și abordări diferite. Astfel încît, chiar putem să compilăm ceva și să facem un transfer de experiență pozitivă prin împărtășirea bunelor practici."
Violeta  Vitu, primar de Ciuciuieni, Sîngerei: "Atelierul dat este binevenit deoarece aflăm foarte multe lucruri noi ce au tangență directă cu activitatea noastră. Ne bucurăm foarte mult de conclucrarea CALM-ului cu primarii care este una extrem de pozitivă și fructuoasă. Suntem foarte mulțumiți că suntem permanent informați despre noutățile ce țin de diferite aspecte ce ne vizează, pentru noi comunicare este foarte importantă. Comunicînd, găsim și soluții." 
Programul ONU „Femeile în politică" este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.