Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM: FEMEILE-PRIMAR, FONDUL DE AUR AL GUVERNĂRII LOCALE!

vezi mai mult

CALM bate alarma în privința notificărilor neîntemeiate ale organelor de control administrativ ce afectează activitatea APL și a serviciilor publice de alimentare cu apă
17.07.2018     
 
DESCENTRALIZAREA REALĂ ÎN DOMENIUL POLITICII DE CADRE ȘI SALARIZARE - SOLUȚIE PROPUSĂ DE CALM PENTRU A OPRI EXODUL SPECIALIȘTILOR DIN APL!
17.07.2018      Foto: cancelaria.gov.md   
 
Câte un proiect implementat în fiecare oraș din Republica Moldova – inițiativa CALM la Consiliul Director al Asociației Orașelor din România
17.07.2018     
 
Comitetul Director al Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică s-a întrunit într-o nouă ședință
12.07.2018     
 
Primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh: „În cadrul CALM ne preocupă și creșterea capacităților femeilor"
10.07.2018     
 

CALM: FEMEILE-PRIMAR, FONDUL DE AUR AL GUVERNĂRII LOCALE!

      
13.07.2017    
Femeile-primar rămân a fi promotoare active ale schimbării la nivel local. În acest sens, CALM își propune ca scop permanent fortificarea capacităților acestora. Astfel, în aceste zile, cu susţinerea  Programului ONU - ,,Femeile în politică", membrele Rețelei Femeilor CALM au beneficiat de instruire în cadrul celei de-a doua runde a seminarului: ,,Guvernarea locală eficientă  şi sensibilă la dimensiunea de gen".
 
Primărițele au beneficiat de o informare consistentă privind mecanismele de funcționare eficientă a APL, dar și despre funcțiile și principiile bugetare, dar și specificul sistemului bugetar în RM.  Totodată, cu ajutorul experților, dar și al primarilor cu experiență, primărițele au putut capta informații despre reglementările privind elaborarea, aprobarea și modificarea bugetelor locale.
Seminarul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, iar schimbul, transferul de bun e practici a fost pus pe primul loc. Astfel, primărițele au remarcat plus valoarea unei astfel de forme de comunicare:
 
Ala Guzun, primar al comunei Bilicenii Vechi , Sîngerei: "Ieșind din localitate pentru a participa la acest seminar am avut ca o durere și mă gîndeam cum pot lăsa localitatea pentru tocmai trei zile?! În schimb, aceste zile nu au fost de odihnă, dar de lucru și extrem de productive.  Sunt foarte multe lucruri pe care le-am învățat aici despre eficiența guvernării locale și doar prin eficiență poți dezvolta comunitatea. Fiecare cetățean așteaptă o dezvoltare a comunității sale!"
Rodica Rusu, primar de Telița, Anenii Noi: "Mă bucur să mă aflu la acest seminar pentru că în primul rînd avem posibilitatea să învățăm ceva nou. Mi-a atras atenția în aceste zile în special subiectul bugetării pe dimensiunea de gen. Acesta nu este doar o modă, este o necesitate, pentru că, într-adevăr, sensibilizarea și segregarea bugetelor pe dimensiunea de gen aduce o mai mare acoperire a celor segmente pe care la anumite momente le ignorăm. Ne face să vedem și să avem viziuni mai pline despre direcția acțiunilor noastre care trebuiesc consolidate, reorganizate, reorientate ce țin de anumite segmente de buget . Instruirea de astăzi ne vă ajuta cu siguranță să planificăm mai bine puținul din bugetul local astfel încît să avem o mai mare satisfacție a populației  și al doilea moment din aceste zile pe care îl consider foarte apreciabil este schimbul de păreri și experiență   între primarii prezenți la acest eveniment. Deși venim din diferite regiuni alețării, găsim tangențe comune, avem probleme comune și abordări diferite. Astfel încît, chiar putem să compilăm ceva și să facem un transfer de experiență pozitivă prin împărtășirea bunelor practici."
Violeta  Vitu, primar de Ciuciuieni, Sîngerei: "Atelierul dat este binevenit deoarece aflăm foarte multe lucruri noi ce au tangență directă cu activitatea noastră. Ne bucurăm foarte mult de conclucrarea CALM-ului cu primarii care este una extrem de pozitivă și fructuoasă. Suntem foarte mulțumiți că suntem permanent informați despre noutățile ce țin de diferite aspecte ce ne vizează, pentru noi comunicare este foarte importantă. Comunicînd, găsim și soluții." 
Programul ONU „Femeile în politică" este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.