Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Oportunități pentru autoritățile publice locale discutate de către CALM cu Uniunea Internațională a Municipalităților din Turcia!

vezi mai mult

Valeriu Musteață: Este foarte important ca în primării să fie specialiști în scrierea și implimentarea proiectelor
24.09.2017      voceabasarabiei.md   
 
Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"
24.09.2017      voceabasarabiei.md   
 
PROCESUL BUGETAR ȘI CONSOLIDAREA BAZEI FISCALE LOCALE, TEMA INSTRUIRILOR ORGANIZATE DE CALM PENTRU MEMBRII SĂI !
22.09.2017     
 
CALM ÎȘI INSTRUIEȘTE MEMBRII: COMUNICAREA STRATEGICĂ, CHEIA SUCCESELOR ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ
14.09.2017     
 
ÎNREGISTRAREA ȘI EVALUAREA BUNURILOR IMOBILE DISCUTATE LA CALM CU EXPERȚII BĂNCII MONDIALE
13.09.2017     
 

Oportunități pentru autoritățile publice locale discutate de către CALM cu Uniunea Internațională a Municipalităților din Turcia!

      
10.05.2017    

Congresul Autorităților locale din Moldova CALM, recent a primit în vizită reprezentanții Asociației Internațională a Municipalităților din lumea turcă  (TDBB), un grup de primari din Turcia, care au sosit în Republica Moldova în cadrul vizitei recente oficiale în țara noastră a delegației Turciei, în frunte cu prim-ministrul Turciei Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim.

Din partea CALM la ședință au participat:  Doamna Valentina Casian – primar al municipiului Strășeni, doamna Natalia Petrea – primar de Costești Ialoveni, domnul Isac Serafim – primar de Ghidighici, mun. Chișinău, domnul Valentin Guţan – primar de Cricova, domnul Nicolae Melnic – primar al orașului Călărași. Din delegația Republicii Turcia au făcut parte: domnul Yucel Celikbilek – primar de Beykoz (Istanbul), domnul Ugur Ibrahim Altay – primar al municipalității Selcuklu (Konya); domnul Veysel Tiryaki – primar al municipalității Altindag (Ankara), domnul Fahri Solak – Secretarul General al Asociației Internaționale a Municipalităților din lumea turcă (TDBB) și Vedad Halilović- specialist în relații externe al (TDBB). 

Ședința a fost prezidată de către doamna Tatiana Badan, președinte CALM. Din start, a fost menționat gestul Guvernului Turciei, care a inclus în delegația oficială și reprezentanți ai APL din Turcia.  Discuția s-a axat pe dezvoltarea cooperării între CALM și TBDD, autoritățile locale din Republica Moldova şi Turcia, suportul pe care TBDD poate acorda APL din Republica Moldova în domeniul instruirii și schimbului de experiență, deschiderea partenerilor din Turcia pentru încheierea unor acordul de cooperare cu APL din Moldova.  

Un subiect special al discuțiilor a constituit inițiativa colegilor din Turcia de a organiza o vizită de studiu pe parcursul anului 2017 în Turcia pentru un grup de primari din Republica Moldova, precum și participarea plenara a reprezentanților CALM în cadrul structurilor de conducere a TBDD. De asemenea, s-a menționat interesul mare reciproc privind impulsionare și dezvoltare a cooperării directe între APL din ambele țări.   

Primarii din cele două state au avut ocazia să se informeze reciproc despre starea de lucruri din domeniul guvernării locale și centrale în procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale.

În urma discuțiilor s-au trasat un șir de activități comune, care vor oferi posibilitatea de a stabili noi COLABORĂRI, schimb de experiență între asociațiile din ambele țări, vizite de studii, traininguri în domeniul managementului serviciilor publice pentru autoritățile publice locale din ambele țări.

Menționăm că Asociația Internațională a Municipalităților din lumea Turcă (TDBB) a fost fondată la data de 12 noiembrie 2003, prin decizia Consiliului de Miniștri al Republicii Turcia. Organizația are ca scop de bază discutarea problemelor administrației publice locale, contribuirea la găsirea unor soluții practice comune la nivel internațional, ea are 1103 de membri din 28 de municipalități din diferite țări. Intre CALM si TBDD există de mai mulți ani încheiat acord de cooperare, iar Dna. Tatiana BADAN, președintele CALM face parte din Consiliul de Administrare a TBDD.