Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | PRIMARII CALM: REFORMA DE DESCENTRALIZARE ÎN REGIUNEA UTA GĂGĂUZIA NU TREBUIE PRIVITĂ SEPARAT!

vezi mai mult

În atenția primarilor - declarația privind buna guvernare pentru anul 2017 urmează a fi emisă până la 31 martie 2018!
16.01.2018      mf.gov.md   
 
Dacă autoritățile nu vor putea mări salariile, vom pierde specialiștii care au mai rămas, dar și populația, riscând să ajungem în pragul unei catastrofe!
16.01.2018      Video www.facebook.com   
 
Primarii trebuie să știe totul: să cunoască limba engleză, contabilitate, să scrie proiecte, să le obțină și să le implementeze
15.01.2018     
 
Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate
12.01.2018     
 
Viorel Furdui: Sperăm că guvernarea va auzi acest strigăt! Nu poți supune unor asemenea umilințe pe cei de la care vei cerși votul!
12.01.2018      www.europalibera.org   
 

PRIMARII CALM: REFORMA DE DESCENTRALIZARE ÎN REGIUNEA UTA GĂGĂUZIA NU TREBUIE PRIVITĂ SEPARAT!

      
14.03.2017    

Procesul de descentralizare a APL trebuie să se desfășoare pe tot teritoriul țării consecutiv, având la bază aceleași principii, consfințite de Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este opinia invitaților Gagauz Media, care, în cadrul unei dezbateri despre modelele europene de descentralizare, s-au referit la stadiul în care se află reforma în Republica Moldova, în general, și în regiune, în particular. La discuții au participat directorul executiv CALM, Viorel Furdui, Alexandru Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vadim Ceban, prim vicepreședinte al Comitetului Executiv al UTA Gagauzia și președintele Asociației CALM a primarilor din UTA Găgăuzia, Nicolae Gotișan.

Nicolae Gotișan, președintele Asociației Primarilor din UTA Găgăuzia, a opinat că regiunea nu trebuie să meargă după reguli aparte: ”La moment, UTA Găgăuzia este un pic în întârziere în ceea ce privește adoptarea și implementarea politicilor de descentralizare. Trebuie să facem un salt, pentru că transferul finanțelor în regiune nu trebuie să se deosebească de restul teritoriului Republicii Moldova. Procesele economice care au loc în societate nu trebuie să se împiedice în disensiuni politice”.

În context, Alexandru Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Popularea menționat că politicile de descentralizare nu au fost ajustate de ceva timp: ”Documentul  autonomei locale nu a fost modificat demult. Totuși, în comparație cu Legea care funcționează în afara autonomiei, accentul nu se pune pe competențele APL, ci mai degrabă pe structura acestora. Noi mai avem un nivel de putere în interiorul autonomiei. Cred că este nevoie de ajustat documentul, dar trebuie de făcut acest lucru delicat”.

 În această ordine de idei, Vadim Ceban, prim-vicepreședinte alComitetului Executiv al UTA Găgăuzia a subliniat că responsabilitatea APL este mare, iar orice soluție, inițiativă trebuie să țină neapărat cont de partea financiară: ” La nivel de țară trebuie să funcționeze un principiu: acolo unde sunt acumulate resursele, acolo trebuie și să rămână. Este principiul elementar al descentralizării. Dacă o companie care creează locuri de muncă și varsă bani la buget, este amplasată în localitatea X, atunci anume locuitorii acesteia trebuie să beneficieze de acești bani: impozitul pe venit, alte resurse, pentru ca primarul și Consiliul Local să nu alerge cu mâna întinsă, ci să gestioneze aceste resurse așa cum consideră de cuviință, desigur pentru nevoile localității și ale cetățenilor”.

Viorel Furdui, director executiv CALM, a explicat: ”În ceea ce privește descentralizarea și repartizarea resurselor suntem demult pregătiți să o facem, pentru că există toate premisele, dar și cadrul corespunzător. Toate aceste procese de reformă a APL au fost susținute de nenumărate discuții și documente importante care au fost adoptate, cum ar fi principiile autonomiei locale și Carta Europeană a Autonomiei Locale în 1998. Este vorbadespre un document fundamental șiextrem de important pentruprezentulșiviitoruldescentralizăriișiautonomiei locale din Republica Moldova, deoarececonținetoateprincipiileșinormele de bază, pe care se întemeiază o guvernarelocalămodernă.Descentralizarea, de fapt, înseamnă depolitizarea, crearea centrelor de dezvoltare în toată Republica Moldova, nu numai în Chişinău, în capitală, în care se concentrează toate resursele: şi politice, şi economice, şi financiare.Descentralizarea înseamnă că tu trebuie deja să te duci în teritoriu şi nu tu eşti cel care dictează, dar, din contra, trebuie să asculţi ce îţi spun oamenii. Descentralizarea înseamnă adevărata modernizare a statului.. Administrația de pe eșichierul de sus urmează încă să conștientizeze pe deplin filosofia descentralizării și efectele sale benefice la toate nivelele, așa încât transferul de competență,  de resurse, de posibilități să aibă loc pe bune. Administrația publică locală este cel mai aproape de cetățeni, ei se ciocnesc zilnic de problemele acestora, respectiv primarii sunt cele mai indicate persoane să le soluționeze. Promovarea  şi implementarea politicilor de descentralizare financiară este cheia schimbării”.