Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | MEMBRII CALM, DE LA TRIBUNA CONSILIULUI EUROPEI: AVEM NEVOIE DE MAI MULTĂ AUTONOMIE LOCALĂ, ÎN SPIRITUL CARTEI EUROPENE!

vezi mai mult

În atenția primarilor - declarația privind buna guvernare pentru anul 2017 urmează a fi emisă până la 31 martie 2018!
16.01.2018      mf.gov.md   
 
Dacă autoritățile nu vor putea mări salariile, vom pierde specialiștii care au mai rămas, dar și populația, riscând să ajungem în pragul unei catastrofe!
16.01.2018      Video www.facebook.com   
 
Primarii trebuie să știe totul: să cunoască limba engleză, contabilitate, să scrie proiecte, să le obțină și să le implementeze
15.01.2018     
 
Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate
12.01.2018     
 
Viorel Furdui: Sperăm că guvernarea va auzi acest strigăt! Nu poți supune unor asemenea umilințe pe cei de la care vei cerși votul!
12.01.2018      www.europalibera.org   
 

MEMBRII CALM, DE LA TRIBUNA CONSILIULUI EUROPEI: AVEM NEVOIE DE MAI MULTĂ AUTONOMIE LOCALĂ, ÎN SPIRITUL CARTEI EUROPENE!

      
24.02.2017    

Pe data de 16 februarie curent, în capitala Greciei, Atena, a avut loc ședința Comisiei de Monitorizare a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Republica Moldova a fost reprezentată de membrii CALM, Valentina Casian, primar de Strășeni, Dorin Chirtoacă, primar de Chișinău şi Violeta Crudu, primar de Cruzești. Potrivit edililor, întrunirea a purtat un caracter consultativ, iar ei au avut oportunitatea de a aborda de la tribuna acestui for important problemele cu care se confruntă APL din Republica Moldova.

Primarul de Strășeni, Valentina Casian, a specificat valoarea adăugată a unor astfel de întruniri, care sunt un prilej bun de a compara progresele pe segmentul descentralizării cu cele ale altor țări, de a vedea în ce măsură strategiile naționale corespund principiilor europene, de a comunica activ cu colegi din diferite state, dar și de acumula experiențe valoroase: ”Comitetul de Monitorizare al Congresului autorităților locale și Regionale al Consiliului Europei este un organ consultativ al Consiliului Europei, ce oferă un loc privilegiat de dialog, unde reprezentanții puterilor locale și regionale dezbat problemele comune, își confruntă experiențele, în special, asupra aplicării principiilor Cărții Europene a Autonomiei Locale. Agenda a cuprins subiecte privind dezvoltarea democrației locale și regionale în Europa – Finanțarea autorităților locale în scopul asigurării posibilității de dezvoltare în armonie cu Carta Europeană a Autonomiei locale; migrația – probleme, constatări; lupta cu corupția.

Totodată, în cadrul ședinței, s-a menționat despre necesitatea unei analize din partea Comitetului de Monitorizare privind administrarea neconformă în unele țări, cu abateri de la Carta Europeană, problema necunoașterii Cartei Europene a Autonomiei Locale de către autorități, judecători, avocați.

În același timp, s-a subliniat că unele prevederi ale Cărții Europene sunt lipsite de fermitate, exactitate. Astfel, acestea atrag după sine imposibilitatea de a fi folosite în instituțiile de drept.

Toate aspectele menționate au fost cuprinse în Rapoartele de Monitorizare privind dezvoltarea democrației locale în diferite țări, membre a UE (Estonia, Turcia, Malta), audiate și aprobate de membrii Comitetului de Monitorizare, cu completările și sugestiile reprezentanților țărilor participante la această reuniune.

În context, primarul de Cruzești, Violeta Crudu, a subliniat: „Am participat pentru prima dată la o întrunire de așa anvergură. Mi-am dat seama că expertiza pe care o asigură CALRE, dar și recomandările pe care le emite sunt foarte importante pentru dezvoltarea democrației locale în toată lumea. Nu numai că sunt punctate probleme, dar sunt și identificate soluții. S-a discutat despre situația din Turcia, unde au fost închiși mai mulți primari și consilieri locali. Am discutat cu mai mulți colegi din Grecia sau Elveția. De la ultimii, am vrut să aflu cum funcționează grădinițele, deoarece activitatea acestora a devenit o problemă presantă în municipiu.”  

Amintim că, în premieră, pe data de 7 iulie 2016, a fost semnat un acord trilateral între CALRE al Consiliului Europei, Guvernul Republicii Moldova şi CALM, document care stipulează pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile centrale pentru a elimina restanțele enorme și discrepanțele în domeniul descentralizării şi democraţiei locale. CALM conlucrează strâns cu Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în procesul de promovare a democrației și autonomiei locale. Congresul este un organ special, compus din reprezentanţii APL aleşi din toate ţările-membre ale Consiliului Europei, care este abilitat cu promovarea principiilor Cartei Europene a autonomiei locale, inclusiv prin monitorizarea ţărilor-membre. Delegaţia Republicii Moldova la Congres este, practic, în întregime compusă din membrii CALM.