Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Primarul de Cobusca Nouă, Anenii Noi, Andrian Drăguțan: „Implicarea cetățenilor este esențială în activitatea noastră"

vezi mai mult

„La înălțime cu CALM" descoperim oamenii care schimbă comunitățile locale
13.08.2018     
 
Maria Ghelan, primarul de Căinari: „Sperăm să fim susținuți în privința construcției apeductului și a canalizării din oraș"
01.08.2018     
 
 
Primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh: „În cadrul CALM ne preocupă și creșterea capacităților femeilor"
10.07.2018     
 
Fără o infrastructură dezvoltată și fără alocarea de resurse financiare considerabile, reforma APL și cea administrativ-teritorială sunt sortite eșecului
08.07.2018     
 

Primarul de Cobusca Nouă, Anenii Noi, Andrian Drăguțan: „Implicarea cetățenilor este esențială în activitatea noastră"

      
26.06.2018    

Emisiunea radio

În această perioadă la Cobusca Nouă sunt lanuri întregi de levănțică în floare, iar mirosul îmbătător și frumusețea priveliștii aduce mulți vizitatori. Datorită levănțicăi, de câțiva ani mii de turiști nu doar din Republica Moldova, dar și din Europa vin la Cobusca Nouă pentru a vedea această priveliște cu aromă îmbătătoare. Prezent la o emisiune de la radio Plai, primarul Andrian Drăguțan i-a invitat pe toți doritorii să vină la Cobusca Nouă, să petreacă o zi frumoasă alături de cei dragi într-un lan de levănțică, să facă ședințe foto, să se delecteze, să se bucure de priveliște, mai ales că mirosul levănțicăi este și terapeutic.

În cei trei ani de mandat, Andrian Drăguțan susține că a reușit să realizeze circa 50% din ceea ce a promis în campania electorală. „Primii doi ani a fost foarte greu, deoarece gimnaziul avea un deficit bugetar. Chiar dacă gimnaziile sunt în subordinea Consiliilor raionale, din cauza că această instituție nu avea resurse financiare problema a trebuit să o soluționăm noi, APL din Cobusca Nouă. În 2016, din soldul disponibil primăria a alocat 220 de mii de lei, iar în 2017 - 120 mii de lei. Din această cauză, în acea perioadă nu am putut face niciun proiect tehnic privind iluminarea stradală, sau adâncirea albiei râulețului care traversează satul Cobusca Nouă, deoarece atunci când plouă mai puternic sunt inundate casele sau grădinile din preajmă. Abia în anul acesta Consiliul raional și-a onorat obligațiunea de a acoperi acest deficit bugetar, iar noi am finalizat un proiect tehnic privind iluminarea a jumătate de localitate. Cu implicarea locuitorilor sper să reușim acest lucru. În 2014, cu bani din bugetul de stat au fost iluminați peste doi km din traseul central. Am instalat șase camere pentru a avea supraveghere video în localitate, inclusiv la gimnaziu, grădiniță și Centrul medicilor de familie, încercând astfel să diminuăm din numărul furturilor sau a accidentelor rutiere care se produc în localitate."

Cu resurse modeste, primăria nu ar reuși prea multe fără contribuția și implicarea cetățenilor. În schimb, atunci când apare o problemă în sat, oamenii știu că pot apela la primar, el încearcă să soluționeze pașnic orice conflict. Prin conlucrare s-a reușit adâncirea râulețului din sat, urmează să fie instalate și trei podețe.

Echipa de fotbal FC Cobusca Nouă face parte din Divizia A  și este mândria satului, iar anul acesta Primăria a achiziționat 16 echipamente sportive pentru sportivii care le duc faima localității.

O problemă acută în localitate este migrația. Cei mai mulți oameni care au rămas sunt în vârstă. Cu toate acestea, primăria încearcă să reanimeze tradițiile de altă dată, organizând spre sfârșitul anului trecut două șezători.  

Pentru cei care au rămas a fost reparată biblioteca din primărie cu peste cinci mii de cărți care își așteaptă cititorii. Sunt și trei computere conectate la Internet, donate de Novateca. Agenții economici din localitate, dar și cei care au plecat peste hotare vor contribui la reparația unei porțiuni de drum din sat. Primarul speră că până la sfârșitul mandatului va reuși să realizeze măcar 80% din ceea ce și-a propus.

Satul Cobusca Nouă a fost atestat în 1873. Se spune că denumirea provine de la o familie cu numele Cobuștean. Cele trei movile din localitate sunt un loc încărcat de istorie. Unii susțin că acolo ar fi îngropată o comoară din perioada ocupației turcești, atunci când Ștefan cel Mare a luptat cu otomanii. Altă versiune este că cele trei movile au fost un punct strategic în perioada luptei. Se mai spune că cine a încercat să caute comoara în zona celor trei movile a avut parte de multe necazuri. În Cobusca Nouă, Anenii Noi  locuiesc1660 de locuitori.

Departamentul de Comunicare al CALM

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney