Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Cetăţenii din localitățile rurale trebuie sa fie motivaţi să se implice în procesul de dezvoltare comunitară !

vezi mai mult

SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
17.06.2019     
 
CONTABILII DIN APL ÎȘI CONSOLIDEAZĂ CAPACITĂȚILE ÎN CADRUL CALM!
27.05.2019     
 
 
MAI MULTĂ CENTRALIZARE ȘI MAI PUȚINĂ AUTONOMIE LOCALĂ – CONCLUZIILE INSTITUȚIILOR EUROPENE!
13.05.2019     
 
Rolul CALM și obiectivele aleșilor locali care au devenit aleși ai poporului
07.05.2019     
 

Cetăţenii din localitățile rurale trebuie sa fie motivaţi să se implice în procesul de dezvoltare comunitară !

      
20.01.2018    

Emisiunea radio

Cetăţenii din localitățile rurale nu sunt motivaţi să se implice în procesul de dezvoltare comunitară şi nu au interes să se implice în realizarea  proiectelor din cadrul comunităţii. Această părere au exprimat-o primarul de Vorniceni, Strășeni, Vasile Tofan și primarul de Teleșeu, Orhei, Anatolie Bucatca, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM, de la Vocea Basarabiei.

Anatolie Bucata a menționat că problema constă nu doar în lipsa banilor, ci și în indiferența sau nedorința de implicare. "Trebuie de schimbat mentalitatea populației, deoarece unii cred că doar primarul trebuie să-și facă griji pentru tot. Fără implicarea comunității nu prea avem cum să reușim."  

Vasile Tofan este de părere că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că și în cazul în care câștigăm proiecte, o condiție a acestora este contribuția cetățenilor. Finanțatorii nu solicită implicarea financiară a oamenilor pentru că nu le-ar ajunge lor bani, ci  din cauza că atunci când și cetățeanul pune umărul, ceea ce se face se păstrează mult mai bine. „Sunt proiecte pe care oamenii le sprijină, iar altele nu. La Vorniceni, de exemplu, avem un proiect nefinalizat, ce ține de construcția unei stații de epurare și a fost stopat de vreo trei, patru ani deoarece nu reușim să asigurăm contribuția comunității."

Totodată, primarii au declarat că în unele cazuri, APL este în pericol de a pierde proiectele, din cauza neimplicării cetățenilor.

„Este păcat că procentul de contribuție a cetățenilor este prea mare, în unele cazuri fiind vorba de un million de lei, sau chiar mai mult. O parte achită primăria, dar nu putem să impementăm proiectul fără contribuția cetățenilor. De exemplu, pentru o stație de epurare avem nevoie de 6 milioane de lei, iar contribuția cetățenilor este de 15%. Mulți oameni spun că nu au nevoie de stație de epurare. Încă mai este de lucru la capitolul instruirea oamenilor pentru a înțelege necesitatea implementării proiectelor de acest tip. Niciodată nu vom putea ocroti mediul dacă vom aborda subiectul în asemenea mod.

„Am fost în vizite de studiu în România și am văzut cum lucrează grupurile de acțiune locală, care contribuie la dezvoltarea problemelor comunitare. Un primar de acolo făcea un sistem de canalizare cu stație de epurare, contribuția localității fiind de 2%. În Republica Moldova, unde populația este sărăcită, iar APL nu au sursele financiare ca și a colegilor din România, trebuie să venim cu o contribuție de 15%. Sunt probleme care ne dau ne gândit, dacă într-adevăr dorim să soluționăm  problemele de mediu și să contribuim la asanarea populației", a punctat primarul de Vorniceni.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney