Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate

vezi mai mult

CUNOAȘTE ACTIVITATEA AUTORITĂȚILOR LOCALE!
17.09.2019     
 
„LA ÎNĂLȚIME CU CALM" REVINE ÎN CASELE DVS!
09.09.2019     
 
Redirecționarea mai multor venituri în bugetele locale – o etapă esențială în procesul de descentralizare!
30.07.2019     
 
PROBLEME ACTUALE ALE APL ÎN VIZORUL CALM! EXPERIENȚE POZITIVE ALE APL ÎN INTERESUL COMUNITĂȚILOR!
16.07.2019     
 
DESCENTRALIZAREA VA PRODUCE ADEVĂRATA SCHIMBARE!
30.06.2019     
 

Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate

      
12.01.2018    

Emisiunea radio

Anul 2017 a fost unul dificil pentru Autoritatile locale din RM, în primul rând din punct de vedere al dialogului dintre APC și APL. În 2017 au fost culese roadele muncii și rezultatelor din 2016. Primarii din RM susțin că este foarte important să aibă libertatea să gestioneze și să utilizeze resursele financiare acolo unde cetățeanul și primarul consideră că este important. De această părere este și primarul localității Băiuș, Leova, Tatiana Panfili, invitata emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM,  de la Vocea Basarabiei. O altă problemă majoră cu care se confruntă și localitatea pe care o administrează  este migrația populației, în special a tinerei generații.

„Majoritatea tinerilor nu doresc să rămână în localitate, visând la un viitor mai bun în alte părți.  Încercăm să creăm în localitate activități pentru ei, ajutându-i să-și deschidă unele afaceri, nu-i impozităm în primul an de activitate, ca să poate să pună bazele, le oferim suport informațional. Dacă noi nu putem, atunci apelăm la CALM, pentru că ei sunt o sursă de informare indispensabilă. În orice localitate este nevoie de o brutărie, de o cizmărie, de o brutărie, croitorie, ș.a. Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate."

În opinia Tatianei Panfili, lipsa locurilor de muncă îmbătrânește și pustiește satele RM. Pe de altă parte, autoritățile locale sunt în imposibilitatea de a oferi mari oportunități de angajare pentru cei care vor să-și construiască un viitor acasă.

„Chiar dacă sunt necesari specialiști  în cadrul primăriei, cei mai mulți tineri dintre cei care au rămas în localitate nu au studii în domeniul dat, sau chiar nu au studii superioare. Colaborăm cu Agenția Pentru Ocuparea Forței de Muncă și, în unele cazuri, facem angajări prin contract. Încercăm să-i implicăm și pe cetățeni în activitățile primăriei și ne bucură faptul că ei vin foarte des cu propuneri. La inițiativa lor am sădit un părculeț, doar că, din păcate, atunci când au fost calamitățile, apa a spălat tot ce a găsit în cale. Tot cu localnicii am început construcția unui teren de joacă. Poate că în altă localitate nu aș fi putut să fiu primar, dar consătenii mei au suflet mare și îl pun în tot ceea ce fac."

Primarul de Băiuș susține că în identificarea bunelor practice și identificarea celor mai bune iniţiative din administraţia publică locală are toată susținerea Congresului Autorităților Locale.

„CALM-ul este foarte important pentru noi, primarii. Datorită dumnealor, prin seminarele de instruire, prin asistența juridică,  învățăm foarte multe lucruri noi. Rețeaua Femeilor din cadrul CALM este locomotiva care mișcă lucrurile din loc."

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney