Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Sergiu Răcilă, primar de Carabetovca: Sunt foarte multe proiecte europene, dar pentru a le realiza este nevoie de implicarea cetățenilor

vezi mai mult

AUTORITĂȚILE LOCALE ADUC INVESTIȚII IMPORTANTE PENTRU COMUNITĂȚILE LOR!
15.01.2019     
 
CUM A FOST ANUL 2018 PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE AFLĂM FIIND „LA ÎNĂLȚIME CU CALM"
09.01.2019     
 
„LA ÎNĂLȚIME CU CALM" DESPRE AUTORITĂȚILE LOCALE CARE ADUC SCHIMBAREA ÎN COMUNITĂȚI!
25.12.2018     
 
„LA ÎNĂLȚIME CU CALM" DESPRE REFORME, EXPERIENȚA ESTONIEI ȘI OBIECTIVELE REȚELEI PERCEPTORILOR FISCALI LOCALI!
18.12.2018     
 
DEZVOLTAREA PARTENERIATELOR ȘI A SATELOR – UNELE DINTRE PREOCUPĂRILE PRIMARILOR!
10.12.2018     
 

Sergiu Răcilă, primar de Carabetovca: Sunt foarte multe proiecte europene, dar pentru a le realiza este nevoie de implicarea cetățenilor

      
19.12.2017    

Emisiunea audio

Sunt foarte multe proiecte europene, dar pentru a le realiza este nevoie de implicarea cetățenilor. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Vocea Administrației Publice Locale” de la postul de radio Vocea Basarabiei, primarul satului Carabetovca, Basarabeasca, Sergiu Răcilă și Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Sergiu Răcilă este în funcția de primar al satului Carabetovca mai mult de doi ani, iar în această perioadă a reușit foarte multe pentru localitatea sa. „Pe parcursul anului 2017 au fost realizate foarte multe lucruri importante pentru sat. Cetățenii sunt satisfăcuți, iar acest fapt este un semn că lucrurile nu stau pe loc. Am asigurat toată localitatea cu iluminat public stradal, bazat pe corpuri de iluminat de tip led. Valoarea proiectului este de 2 milioane de lei. Localitatea este iluminată 100 %. De asemenea, am reparat jumătate de kilometru de drum, am deschis un muzeu etc”, spune primarul.

Sergiu Răcilă susține că se pot face lucruri frumoase doar datorită implicării fiecărui locuitor: „Ne străduim să implicăm cetățenii în realizarea proiectelor, astfel și oamenii participă financiar”, a subliniat Sergiu Răcilă.

Și Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, e de părerea că proiectele europene se realizează mai ușor dacă locuitorii localităților se implică financiar. „Fiecare om trebuie să înțeleagă că contribuția sa e foarte importantă în realizarea proiectelor”.

Dacă majoritatea primăriilor din țară se confruntă cu lipsa cadrelor, primarul de Carabetovca spune că în primăria sa sunt specialiști foarte buni, în pofida salariilor mizere. 

Viorel Furdui a menționat în cadrul emisiunii că o soluție ar fi descentralizarea. „Salariile mizere este problema cea mai mare, de aceea e nevoie de descentralizare. Prin acest pas foarte multe probleme se vor rezolva. Avem primării mici, dar unde se realizează foarte multe lucruri și proiecte datorită agenților economici din localitate și invers, primării mari care nu fac prea multe din lipsa banilor. Lichidarea primăriilor nu e o soluție. Atunci nu se va mai face nimic în sate, iar oamenii cu greu își vor rezolva problemele”, a declarat Viorel Furdui.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney