Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Femeile-primar reușesc să soluționeze problemele localităților

vezi mai mult

Primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh: „În cadrul CALM ne preocupă și creșterea capacităților femeilor"
10.07.2018     
 
Fără o infrastructură dezvoltată și fără alocarea de resurse financiare considerabile, reforma APL și cea administrativ-teritorială sunt sortite eșecului
08.07.2018     
 
Primarul Vladimir Rusu: „Străzile din Fălești sunt iluminate la fel de bine ca cele din Paris"
04.07.2018     
 
Primarul de Feștelița Nicolae Tudoreanu: „Procesul de descentralizare întârzie și din acest motiv foarte multă lume este descurajată"
02.07.2018     
 
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „Desconsiderarea problemelor secretarilor Consiliilor locale ar putea afecta activitatea APL"
01.07.2018     
 

Femeile-primar reușesc să soluționeze problemele localităților

      
29.09.2017     voceabasarabiei.md

Emisiunea audio

În Republica Moldova numărul femeilor care au curajul de a lua pe umerii lor greutățile localităților rurale este în creștere. Acestea nu se plâng niciodată, ba dimpotrivă, rezultatele frumoase le încurajează să continue munca, mandate la rând.

Este și cazul primarului din comuna Pelinei, raionul Cahul, Nina Munteanu, care este la cel de-al doilea mandat, dar și a primarului localității Sârma, raionul Leova, Silvia Căpățână, ambele fiind invitate la Vocea Basarabiei, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM.

Nina Munteanu ne-a povestit că din primii ani a reușit să atragă investiții în sumă de șapte millioane de lei. „Cea mai stingentă problemă a localității era deficitul de apă potabilă. În 2012, susținută financiar de Consiliul Raional am elaborat proiectul tehnic pentru aprovizionarea comunei Pelinei cu apă potabilă de calitate. Totodată, având un buget auster, am fost puși în situația de a elaborăm și alte proiecte pentru a soluționa problemele localității”, a menționat Nina Munteanu.

Baza unei primării sunt finanțele. De această părere este și primarul localității Sârma, raionul Leova, Silvia Căpățână. A găsit primăria cu o datorie de șapte sute de mii de lei, iar după primii doi ani de activitate a reușit să soluționeze această problemă, dar și să dubleze bugetul local.

Femeile primar spun că o susținere deosebită o primesc din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova. „Oamenii din CALM sunt deosebiți și le suntem recunoscători că au grijă de primari. Ei ne amintesc de faptul că în afară de muncă asiduă mai există și perfecționare, schimb de experiență, dar și ne învață cum să elaborăm proiecte pentru a îmbunătăți viața oamenilor din localitățile noastre”, a subliniat Silvia Căpățână.

Primarul comunei Pelinei, raionul Cahul a beneficiat și de schimbul de experiență dintre reprezentanții CALM și cei ai Congresului Puterilor Regionale de la Strasbourg. „Fiind la al doilea mandat, grație CALM am fost invitată să merg în Cumpăna, România, pentru a vedea cum sunt gestionate lucrurile într-o localitate cu 14000 de locuitori și cu foarte multe realizări. Tot datorită CALM am participat la Congresul Puterilor Locale din Strasburg. Am văzut cum se abordează problemele, inclusiv cele ale primarilor din Republica Moldova și cum se găsesc soluții”, a specificat Nina Munteanu.

CALM este o asociațe a autorităţilor publice locale și a fost constituită pentru a reflecta angajamentul tuturor autorităţilor locale, pentru a urma spiritul şi principiile asociaţiei şi a bunei guvernări care sunt stipulate în Carta Europeană a Autonomiei Locale, dar şi pentru a demonstra că democraţia locală şi o comunitate de interese pot fi realizate prin consens bazat pe respect reciproc.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney