Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"

vezi mai mult

Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Strategia descentralizării financiare trebuie de realizat"
12.02.2018      voceabasarabiei.md   
 
Petru Răbdău: „Pentru funcția de primar ar trebui de făcut doctoratul în cerșit"
11.02.2018     
 
Autoritatea locală în acest moment este mai degrabă în regim de supraviețuire, decât în regim de dezvoltare
05.02.2018      www.trm.md   
 
Autonomia locală reală ar produce efecte asupra calității vieții cetățenilor
05.02.2018     
 
Viorel Furdui: „CALM a fost, este și va fi alături de toți cei din administrația publică locală care au demnitate și caracter"
02.02.2018     
 

Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"

      
24.09.2017     voceabasarabiei.md

Emisiunea audio

Autorităţile publice locale dispun de o bază fiscală insuficientă, iar o autonomie locală este în primul rând o autonomie financiară nelimitată.

De această părere sunt primarul localității Cioara, rnul Hâncești, Elena Lambos și primarul de Ruseștii Noi, rnul Ialoveni, Pavel Codreanu.

Autorităţile publice locale nu pot decide şi rezolva în mod independent multe dintre problemele locale, deaceea își stabilesc priorități.

Descentralizarea fiscală reprezintă un factor important de influență asupra autonomiei unei administrații locale. Dependența de administrațiile centrale duce la o capacitate redusă de a adopta decizii cu privire la serviciile de calitate furnizate cetățenilor.

Descentralizarea şi autonomia locală constituie principiile de bază ale organizării şi eficientizării administraţiei publice locale.

Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, apreciază că autorităţile administraţiei publice locale reprezintă unul dintre principalele fundamente ale oricărui regim democratic.

Prin intermediul APL, dreptul cetăţenilor de a participa la rezolvarea treburilor publice se poate exercita la modul cel mai direct.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney