Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | VIOREL FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CALM: DUBLELE STANDARDE ȘI ARHIPOLITIZAREA DIALOGULUI APC-APL AU REPREZENTAT FRÂNA PROCESULUI DE DESCENTRALIZARE ÎN 2016

vezi mai mult

Primarul de Cărpineni, Hâncești Ion Cărpineanu: „Nu există un mecanism mai bun de a reprezenta APL decât CALM "
25.05.2018     
 
Primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM Valentina Casian: „Avem ce învăța și de la primarii noștri”
11.05.2018     
 
Vladislav Cociu, primarul de Carahasani, Ștefan Vodă: „ Fără APL nu poate exista niciun progres"
05.05.2018     
 
Natalia Petrea: „Satele sunt cele în care trebuie să investim, deoarece acolo locuiesc cei mai mulți cetățeni."
12.04.2018     
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Strategia descentralizării financiare trebuie de realizat"
12.02.2018      voceabasarabiei.md   
 

VIOREL FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CALM: DUBLELE STANDARDE ȘI ARHIPOLITIZAREA DIALOGULUI APC-APL AU REPREZENTAT FRÂNA PROCESULUI DE DESCENTRALIZARE ÎN 2016

      
08.12.2016    

Emisiune radio

Procesul de descentralizare a Administrațiilor Publice Locale (APL) în cursul anului curent a continuat anevoios în cea mai mare parte, a declarat la radio Vocea Basarabiei, directorul executiv al Congresul Administrației Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. Aprecierea a fost făcută în contextul în care CALM urmează să publice în scurt timp un raport privind evoluția procesului de descentralizare pe anul 2016.

Viorel Furdui constată cu regret că și în acest an persistă presiuni politice din partea unor partide de la guvernare asupra aleșilor locali.  Potrivit directorului CALM, se observă „duble standarde” ale puterii centrale, care consultă formal aleşii locali, impunându-le de fapt, prin diferite metode să adere la partidele de la guvernare. În rezultat, spune Viorel Furdui, e afectat în mod direct procesul de descentralizare prin introducerea diferitor elemente caracteristice „verticalizării” puterii.

Potrivit lui Viorel Furdui, au fost înregistrate și progrese, dar nesemnificative în implementarea prevederilor din legea privind Strategia de descentralizare votată de Parlament în 2012.

Se observă progrese și trebuie să recunoaștem acest lucru, dar sunt progrese care în mare parte s-au axat pe plan legislativ. Între acestea au fost aprobate câteva legi importante pentru administrația locală. În special e vorba de o lege care a transferat dreptul de a schimba destinația terenurilor agricole către administrația publică locală, către consiliile locale. Tot prin această lege li s-a oferit dreptul APL să se adreseze la Curtea Constituțională în cazul în care sunt afectate principiile autonomiei locale”, a menționat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

La capitolul progrese înregistrate în acest an, Viorel Furdui observă că autoritățile centrale au devenit mai receptive  în procesul de conlucrare cu APL, fiind vorba în special de instituțiile guvernamentale ale statului, cum ar fi Cancelaria de Stat sau Ministerul Finanțelor. Totuși, accentuează directorul CALM, comunicarea administrației centrale cu cea locală are un caracter sporadic sau haotic. De aceea, CALM insistă asupra instituționalizării unui mecanism de comunicare între Administrația Publică Centrală (APC) și APL pentru soluționarea în comun a diferitor probleme. În acest sens, Viorel Furdui consideră necesară consultarea APL inclusiv în recent anunțata reformă a administrației centrale la nivelul instituțiilor guvernamentale. 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney