Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | VIOREL FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CALM: DUBLELE STANDARDE ȘI ARHIPOLITIZAREA DIALOGULUI APC-APL AU REPREZENTAT FRÂNA PROCESULUI DE DESCENTRALIZARE ÎN 2016

vezi mai mult

Primarii trebuie să știe totul: să cunoască limba engleză, contabilitate, să scrie proiecte, să le obțină și să le implementeze
15.01.2018     
 
Tatiana Panfili: Facem tot ce ne stă puteri, doar ca să păstrăm tinerii în localitate
12.01.2018     
 
Viorel Furdui: Sperăm că guvernarea va auzi acest strigăt! Nu poți supune unor asemenea umilințe pe cei de la care vei cerși votul!
12.01.2018      www.europalibera.org   
 
Lipsa de transparență și dialog poate discredita reforma administrației publice și riscă să aibă efecte inverse!
09.01.2018     
 
Tatiana Badan: CALM-ul nu este în opoziție fată de Guvern. CALM-ul reprezintă vocea tuturor autorităților locale
05.01.2018     
 

VIOREL FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CALM: DUBLELE STANDARDE ȘI ARHIPOLITIZAREA DIALOGULUI APC-APL AU REPREZENTAT FRÂNA PROCESULUI DE DESCENTRALIZARE ÎN 2016

      
08.12.2016    

Emisiune radio

Procesul de descentralizare a Administrațiilor Publice Locale (APL) în cursul anului curent a continuat anevoios în cea mai mare parte, a declarat la radio Vocea Basarabiei, directorul executiv al Congresul Administrației Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. Aprecierea a fost făcută în contextul în care CALM urmează să publice în scurt timp un raport privind evoluția procesului de descentralizare pe anul 2016.

Viorel Furdui constată cu regret că și în acest an persistă presiuni politice din partea unor partide de la guvernare asupra aleșilor locali.  Potrivit directorului CALM, se observă „duble standarde” ale puterii centrale, care consultă formal aleşii locali, impunându-le de fapt, prin diferite metode să adere la partidele de la guvernare. În rezultat, spune Viorel Furdui, e afectat în mod direct procesul de descentralizare prin introducerea diferitor elemente caracteristice „verticalizării” puterii.

Potrivit lui Viorel Furdui, au fost înregistrate și progrese, dar nesemnificative în implementarea prevederilor din legea privind Strategia de descentralizare votată de Parlament în 2012.

Se observă progrese și trebuie să recunoaștem acest lucru, dar sunt progrese care în mare parte s-au axat pe plan legislativ. Între acestea au fost aprobate câteva legi importante pentru administrația locală. În special e vorba de o lege care a transferat dreptul de a schimba destinația terenurilor agricole către administrația publică locală, către consiliile locale. Tot prin această lege li s-a oferit dreptul APL să se adreseze la Curtea Constituțională în cazul în care sunt afectate principiile autonomiei locale”, a menționat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

La capitolul progrese înregistrate în acest an, Viorel Furdui observă că autoritățile centrale au devenit mai receptive  în procesul de conlucrare cu APL, fiind vorba în special de instituțiile guvernamentale ale statului, cum ar fi Cancelaria de Stat sau Ministerul Finanțelor. Totuși, accentuează directorul CALM, comunicarea administrației centrale cu cea locală are un caracter sporadic sau haotic. De aceea, CALM insistă asupra instituționalizării unui mecanism de comunicare între Administrația Publică Centrală (APC) și APL pentru soluționarea în comun a diferitor probleme. În acest sens, Viorel Furdui consideră necesară consultarea APL inclusiv în recent anunțata reformă a administrației centrale la nivelul instituțiilor guvernamentale. 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney